NSA gaat stoppen met het onderscheppen van e-mails

Auteur: , Geen reacties
NSA

De NSA is het spionagebeleid flink aan het hervormen.

De National Security Agency (NSA), een Amerikaanse geheime dienst die al jaren geassocieerd wordt met onethische spionage, gaat binnenkort stoppen met onderscheppen van e-mails van- en naar de Verenigde Staten, zo meldt de New York Times.

Eind 2015 werd de NSA al op het matje geroepen voor het massaal binnenhalen van metadata over Amerikaanse burgers. Ook verwierf klokkenluider Edward Snowden internationale bekendheid en werd hij een staatsvijand nadat hij informatie over de dienst had gelekt.

En nu moet de NSA haar beleid wederom aanpassen, omdat huidige praktijken wederom ongegrond lijken te zijn. Zo meldt de New York Times dat “voorvechters van privacy stellen dat de grootschalige verzameling van informatie door het agentschap, met behulp van telecommunicatiebedrijven, berichten onderschept op basis van inhoud en niet op basis van de identiteit van de verzender of ontvanger.”

De Amerikaanse krant verwijst hier naar het huidige beleid, dat toestaat dat de NSA e-mails en SMS-berichten onderschept waarin de naam van een verdacht persoon vermeld wordt. Volgens de inlichtingendienst zelf is het verzamelen van e-mails van ‘onschuldige’ verzenders een bijkomstigheid waar ze niet per se iets aan kunnen doen.

Edward Snowden noemt de ontwikkelingen in de onderstaande Tweet op zijn beurt “de meest belangrijke verandering sinds 2013.”



Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).