NSA luisterde in Nederland 1,8 miljoen telefoontjes af

NSA telefoon afluisteren
Dankzij informatie die klokkenluider Edward Snowden naar buiten heeft gebracht weten we nu dat de NSA alleen al in de periode van 10 december 2012 tot 8 januari 2013 zo’n 1,8 miljoen telefoontjes heeft afgeluisterd in Nederland.

Het Duitse Der Spiegel had enkele weken geleden al de nodige informatie boven water weten te krijgen, maar dankzij een publicatie in het Franse Le Monde vandaag weten we meer over de omvang van deze praktijken.

De NSA maakt gebruik van een systeem met de naam DNR (Dial Number Recognition) en zodra bepaalde nummers bellen dan wordt metadata met betrekking tot dat telefoongesprek opgeslagen. Of de gesprekken zelf ook worden opgeslagen is niet bekend.

Het is niet waarschijnlijk dat een stel Amerikanen al onze gesprekken zit terug te luisteren, maar gesprekken en sms’jes worden wel gescand op bepaalde keywords. Mochten die voorbij komen dan zal er wat meer aandacht aan zo’n telefoontje geschonken worden.

In Frankrijk en Duitsland werden echter nog veel meer gesprekken afgetapt in die periode. In Duitsland zo’n 500 miljoen gesprekken en in Frankrijk 70 miljoen gesprekken.

NSA luistert telefoons af in Nederland

4 reacties

  1. Als ’t om de NSA gaat, wil ik dat de bron vermelding goed is.
    NSA doelt mijn interrese.. Daarom wil dat alle NSA POST op dit site wordt vermeld, ookal is ’t tech site…

    Alsnog bedankt voor deze post/thread.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *