NSA stopt massasurveillance

NSA vloer
Een overwinning voor de privacy.

Niet langer verzamelt de NSA metadata van Amerikaanse burgers. De sleepnet-tactiek behoort daarmee definitief tot het verleden en de dienst zal zich weer moeten richten op individuen die daadwerkelijk verdacht zijn van een misdrijf.

Komende zondag om 6 uur ’s ochtends onze tijd moet de NSA gestopt zijn met het verzamelen van metadata. Dat komt doordat een half jaar geleden de USA Freedom Act is aangenomen, waardoor nu een gerechtelijk bevel nodig is als de NSA iemand wil afluisteren. Met zo’n bevel in de hand mag de NSA een verdachte maximaal een half jaar afluisteren. Obama liet vrijdag al weten dat het massa-surveillanceprogramma zou worden stopgezet. Anders dan bij bijvoorbeeld het sluiten van Guantanamo Bay zou dit direct kunnen.

De werkwijze van de NSA, die aan het licht kwam dankzij klokkenluider Edward Snowden, heeft de afgelopen jaren tot veel kritiek geleid. Het ongelimiteerd aftappen van telefoongegevens, e-mail en andere digitale communicatie zou een inbreuk van de privacy betekenen. Opvallend genoeg probeert men in Nederland juist om de sleepnetmethode geaccepteerd te krijgen via een nieuwe wet, die in de volksmond bekend staat als de wet Tapsterk.

2 reacties

  1. Goed opletten, deze wet regelt dat ze het aan het bedrijfsleven opdragen. Stuk goedkoper voor de overheid, maar uiteindelijk verandert er niets. Laat je niet foppen.

  2. Ieder z’n mening maar ik ben tegen privacy als het niet commercieel gebonden is. Er komt slechts paniek als uit het niks aanslagen komen die misschien al jaren gepland zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *