NSA verzamelt dagelijks miljoenen foto’s van internet

NSA verzamelt dagelijks miljoenen foto's van internet
De foto’s worden gebruikt voor gezichtsherkenning, om daarmee mogelijke terroristen op te sporen.

In documenten die door Edward Snowden zijn gelekt staan verwijzingen en aanwijzingen dat de NSA dit al jaren doet. De documenten zijn nu in handen van The New York Times die met het nieuws naar buiten kwam. Met speciaal ontwikkelde software weet de NSA de afgelopen vier jaar foto’s uit emails, tekst berichten, social media en videoconferenties te verzamelen.

Van al deze miljoenen foto’s die per dag worden vergaard zijn er ongeveer 55.000 geschikt om te gebruiken voor gezichtsherkenning. Samen met deze foto’s en andere informatie die al door de NSA over een terrorist of verdachte is verzameld kan een beter beeld worden gecreëerd. Zo kan er bepaald worden waar hij of zij zich bevind of welke banden de verdachte heeft met andere terroristen.

De NSA werkt hiervoor ook samen met de Britse GCHQ. Daarvan lekte eerder al uit dat het webcambeelden van internet verzameld. Hiervan wordt ook gedacht dat zij dit delen met de NSA. Hoeveel gegevens er inmiddels is verzameld is niet bekend. Het is ook niet duidelijk hoe dit in de wetgeving is vastgelegd.

Jennifer Lynch, een advocaat en expert op het gebied van gezichtsherkenning beweert dat de Amerikaanse regering miljarden investeert in gezichtsherkenning. De NSA bouwt dan ook aan een gigantische database waar alle informatie in wordt verzameld. Recentelijk zijn er wel uitspraken van rechters geweest die het opslaan van dergelijke gegevens afkeuren. Maar vooralsnog lijkt het alsof de regering van Amerika en daarmee de NSA boven de wet staat.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *