Oeps: met iOS 12.4 kun je weer jailbreaken

iphone-jailbreak-ios-12.4
Nu wilde Apple dit wel, maar niet voor consumenten…

De manier waarop Apple met de privacy van haar gebruikers omgaat is een verhaal apart. Zo weerstond men aan de ene kant opsporingsdiensten die de privacy wilden verminderen en aan de andere kant was er speculatie over hoe oprecht Apple met privacy is. Immers, Siri heeft regelmatig rode oortjes.

Het was in ieder geval opvallend dat Apple een aantal dagen geleden aankondigde dat zij voor onderzoekers en ontwikkelaars iPhones met zogenaamde ‘root access’ beschikbaar stelt. Deze techniek zorgt dat je zonder jailbreaks kunt doordringen in de diepere beveiligingslagen van de iPhone. Overigens is deze versie niet voor iedere onderzoeker weggelegd. Apple komt nog met een afbakening van partijen die er recht op hebben. Zeker is dat zij een goede reputatie moeten hebben en bekend moeten staan om hun kennis op dit gebied.

Het is daarom des te pijnlijker dat net de meest recente update iOS 12.4 de mogelijkheid geeft om te jailbreaken. Zeker omdat het voor het eerst sinds jaren is dat deze bug in een nieuw uitgebrachte update voorkomt. De zogenoemde SockPuppet Flaw werd eerder gevonden, maar door Apple in iOS 12.3 gedicht. Nu is deze dus weer geherinstalleerd en te gebruiken.

Het Jailbreaken is volgens Apple gevaarlijk omdat het daarmee voor gebruikers mogelijk is om de beveiligingen die Apple, bijvoorbeeld met de ‘walled garden’, heeft ingebouwd te omzeilen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook Apps van onofficiële App-stores installeren. Zoals bekend acht Apple haar gebruikers bijzonder intelligent, dus die vrijheid wil zij niet bieden. Natuurlijk heeft dit niets te maken met de riante commissie die Apple in de officiële App-store voor zichzelf reserveert.

Overigens heeft Apple al jaren technische voorzieningen tegen Jailbreaken genomen, maar dat leidt tot een kat-en-muis spel. Daarom verbiedt Apple het nu simpelweg in de gebruikersovereenkomst en verlies je jouw garantie als je het toch doet. Uiteraard is jailbreaken niet zonder gevaar, want er zijn ook echte kwaadwillenden die zo jouw iPhone in willen komen. Bovendien zal Apple, nu het lek bekend is, wel snel een nieuwe update uitbrengen en het gat weer dichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *