Officieel: alles over de nieuwe MacBook Pro

MacBook ProDe nieuwe Macbook is hier!

Veel informatie over de draadloze computer van Apple was al bekend aan de hand van geruchten en lekken. Nu de Amerikaanse techgigant het doek heeft getrokken van de nieuwe MacBook Pro zien we dat veel van deze geruchten inderdaad lijken te kloppen.

De grootste vernieuwing is dan ook de nieuwe OLED-balk die je boven het toetsenbord kunt vinden. De balk luistert naar de naam Touch Bar en is dus gevoelig voor aanrakingen. De balk vervangt de fysieke F-knoppen waar je onder andere de volume of de helderheid mee aanpast. Daarnaast kunnen ontwikkelaars ook aan de slag met de balk. Zo kan een programma zelf invulling geven aan de interactieve Touch Bar. Een toffe toevoeging.

Apple

Een ander nieuwtje dat we eigenlijk al wisten is het feit dat de nieuwe MacBook Pro beschikt over een vingerafdrukscanner. Net als bij iOS krijgt de vingerafdrukscanner op de laptop vergelijkbare functies. Zo kun je er betalingen mee doen of bijvoorbeeld toestemming geven om een app te downloaden. Tevens beschikt de draagbare computer over USB-C technologie. Er zijn drie poorten beschikbaar voor eigen gebruik. Eentje zul je er nodig hebben om de MacBook Pro op te laden, aangezien Apple nu gebruikt maakt van een USB-C-oplaadkabel.

Ook de nieuwe MacBook Pro kun je natuurlijk zelf configureren. De goedkoopste 15-inch biedt een 2,6 GHz quad-core Intel core i7 processor met een Turbo Boost tot 3,5 GHz. Je hebt 16 GB aan RAM geheugen en een SSD met een opslagcapaciteit van 256 GB. De videokaart betreft een Radeon Pro 450 met 2 GB aan geheugen. Deze samenstelling kost 2.699 euro

De laptop komt als 13- en als 15-inch en in de kleuren Zilver en Spacegrijs. De goedkoopste 13-inch beschikt niet over een Touch Bar en Touch ID. Deze variant kost 1.699 euro. De nieuwe MacBook Pro is vanaf nu te bestellen.

MacBook Pro

8 reacties

 1. Handig!! Op werk geef ik MacBook Pro’s uit aan gebruikers die 2 schermen eraan hangen, een USB muis en nog een netwerkpoort willen. Zelfs met deze MacBook Pro moeten we een dock van 200 euro uitgeven aan die mensen. Gelukkig is dat niet voor allemaal en hebben de meeste mensen maar 1 scherm. Maar wat een verhaal gaat dat worden met de nieuwe MacBook Pro. Wat een stelletje lamlullen daar bij Apple….

 2. Ik vind die touch bar een super idee. De uitvoering zal apple kennende weer perfect zijn. Wat ik op de presentatie zag is super.

  MAAR als apple fan moet ik toegeven dat het een tegenvaller is dat de “goedkopere” uitvoering geen bar heeft. Ook de suggestie van apple dat deze ” goedkope ” versie … de opvolger van de macbook air zou moeten zijn is een beetje jammer ( bijna 50% prijverhoging ) ….

  Gelukkig werkt mijn air uit 2012 nog als een tierelier op laatste OS … dus deze lineup gaat mij niet overhalen om te vervangen.

 3. Er is een verschil tussen duur en ‘veel geld’. Ik denk dat het enorm veel geld is, maar de beleving van het werken op een MBP is wel een wereld van verschil met de concurrentie.

  Na een historie van Windows laptops, heb ik eind 2013 de Mac OS overstap gewaagd en een 13″ Macbook Pro aangeschaft met alle prestatiebevorderende opties: 1TB SSD, 8GB werkgeheugen, i7 chip etc… Kostte mij ongeveer 2800 euro als ik mij niet vergis. E.e.a. kon gunstig worden aangeschaft ivm eigen bedrijf in het gezin, maar toch een hoop geld.

  Het is nu 3 jaar later, iedere dag zit ik er urenlang achter en nog steeds heb ik iedere dag het gevoel op een nagelnieuwe laptop te werken. Hij is retesnel en heerlijk in gebruik. Het is niet voor niets dat ik destijds alle opties heb aangevinkt, aangezien het niet mogelijk was om naderhand nog interne hardware te upgraden. Mijn vrouw had de MBP in de basis uitvoering gekocht en ik moet bekennen: dat is wel een wereld van verschil. Maar goed, daardoor kan ik nog wel iedere dag alle voor mij interessante zware applicaties draaien (hobbymatig). Photoshop, Final Cut Pro, ze werken nog steeds zonder probleem en snel.

  Bottom line…
  Veel geld ? Absoluut
  Duur ? …gezien het plezier wat ik eraan beleef en de stabiliteit van de prestaties, nee… wat mij betreft het geld waard.

  Wil ik de nieuwe ?
  Nee, want mijn huidige doet het nog veel te goed om zelfs maar een overstap te overwegen …en dat zegt eigenlijk het meest.

  PS ben geen Apple-fanboy met tunnelvisie : )

  • @bietje: Dan ben ik benieuwd naar wat voor een Windows laptops jij daarvoor hebt gehad. Als je voorheen nog nooit een SSD schijf had dan is dat alleen al een wereld van verschil en is je vergelijking al verwaarloosbaar.

   Ik heb inmiddels 3 jaar geleden een Acer S7 met 256GB SSD, i5 en 8gb RAM gekocht en ook ik heb nog steeds elke dag het idee op een nieuw apparaat te werken, dag in dag uit zonder enige problemen of langzamer te worden en ook werkt de gehele Adobe CS nog steeds zonder problemen.

   Maar waar jij €2800 hebt betaald heb ik destijds maar €900 betaald. Ja mijn specs zijn minder indrukwekkend maar voor mij meer dan voldoende en het verschil is zeker geen €1900,-. Dus in die zin is je Apple wel duur.

   Mijn redenatie zou dus zijn dat voor €2800 je minimaal wel mag verwachten dat je er top specs voor krijgt waar je jaren plezier van kan hebben. Probleem is nog steeds dat je voor minimaal de helft van dat geld exact dezelfde ervaring kan krijgen (Als Windows of MacOS je om het even is)

   Overigens heeft mijn vriendin een MBP van 4 jaar oud ook met i5 en 8GB RAM maar helaas nog een 500GB HDD en dat ding is echt niet meer vooruit te branden en moet ze haar MBP elke 2 uur aan de lader hangen.

   • @Pordon:
    Misschien goed om even te vermelden: ik heb mijn (subjectieve) persoonlijke ervaring willen reflecteren en geen intentie gehad om een algemene ‘stelling’ te poneren.

    Mijn Windows-laptops hadden geen SSD, maar mijn windows-PC wel, plus een RAID 1+0 configuratie (met 4 zeer snelle HDD’s) en een snelle processor etc… Ik weet dus wel wat snel werken is, maar ook dat kostte mij een flinke bak geld (+2500 euro). Mijn overstap naar Apple is voor het grootste deel gebaseerd geweest op de kenmerken van het besturingssysteem en voor een kleiner deel gebaseerd op de hardware.

    Zoals je kon lezen heeft mijn vrouw een 2014 instap-MBP met 128GB SSD gekocht, maar was die, vergeleken met mijn uitvoering, zelfs met de SSD al aanzienlijk trager. De hardware van Apple is dus niet per definitie zaligmakend. Je hebt ook helemaal gelijk als je stelt dat je vergelijkbare prestaties voor minder geld kunt krijgen op laptops van andere fabrikanten, als Windows of MacOS je om het even is.

    Echter…nWindows vs MacOS is mij niet om het even. Omdat ik heel vertrouwd was met Windows, heb ik lange tijd niet eens willen overwegen om over te stappen (tevens koudwatervrees), tot ik eens wat vaker meekeek met een collega op zijn MB Air. Ik ben gevallen voor de eenvoud en intuïtiviteit van het besturingssysteem. Het was desondanks even een half jaartje flink wennen om het wat beter dan gemiddeld te doorgronden, maar ik wil nooit meer anders. Ik kan mij op mijn werk nu zelfs storen aan Windows, maar soit… daar doe ik niet zoveel aan. Daarnaast heb ik bijv op mijn MBP in de afgelopen 3 jaar nog niet meegemaakt dat hij op wat voor manier dan ook vast liep. Dat was op zowel Win PC’s als laptops nogal eens anders.

    En tot slot… “beauty is in the eyes of the beholder”… voor mij smoelt de MBP lekker, voelt hij lekker, typt hij heerlijk, werkt het (voor mij) enorm fijn binnen MacOS en alle daarop draaiende applicaties… dus tja… ook voor mij is het veel geld, maar vind ik ‘m gezien de materiele en immateriele ‘return of investment’ niet duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *