Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten

Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten
De nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem is vanavond (Nederlandse tijd) aangekondigd. Dit kun je verwachten.

iOS 13 werd gepresenteerd met een focus op snelheid en veiligheid. Apple zegt stappen te hebben gezet op dit gebied. Zo wist de Amerikaanse techgigant onder meer te vertellen dat apps in iOS 13 tot twee keer zo snel kan opstarten in vergelijking met iOS 12.

Dark Mode
Nieuw in iOS 13 is de introductie van Dark Mode. Eindelijk zou je kunnen zeggen, want Android kent dit al een tijdje. Apple’s Dark Mode in iOS maakt zoals je kon raden het hele OS een stuk donkerder. Ook worden (Apple) apps niet wit, maar zwart uitgevoerd. Het zal scrollen gedurende de avonduren een stuk relaxter maken voor je ogen. Verder geeft iOS 13 deel-suggesties als je een foto wil delen op basis van contacten waar je veel interactie mee hebt. Een andere nieuwigheid is de komst van het swipe keyboard. Ook hier kunnen we niet ontkennen dat Android dit al heeft, dus weinig innovatie van Apple’s kant.

Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten

Apple Maps
Apple heeft Maps naar eigen zeggen vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Dit heeft het techbedrijf onder andere gedaan door niet alleen auto’s, maar ook vliegtuigen uit te rusten met sensoren die data verzamelen. Het resultaat is een veel gedetailleerdere kaart in vergelijking met de oude versie. Daarnaast geeft Maps suggesties voor favorieten zodat je met één klik de navigatie kunt starten naar een veelbezochte plek. Nieuw is de komst van Look Around. Via 3D-technologie kun je om je heen kijken. Ook kun je, net als Google Streetview, digitaal door de straten zwerven. In tegenstelling tot Streetview zijn de animaties van Apple Maps veel vloeiender. Zonder hapering ga je van straat tot straat, wat erg tof oogt. Het compleet nieuwe Maps is vanaf eind 2019 beschikbaar in de Verenigde Staten.

Sign in with Apple
Je kent de Facebook- en Google-logins. Je ziet ze overal op het web. Apple introduceert een eigen variant daarop, genaamd Sign in with Apple. Door middel van FaceID kun je inloggen in de specifieke app. Apple zegt dat alle informatie niet gedeeld wordt met derden en dat je zelf de privacy in handen hebt. Het is zelfs mogelijk je eigen e-mail af te schermen aan derden, waar Apple een willekeurig mailadres genereert. Elke app krijgt desgewenst een eigen willekeurig mailadres om mee te werken.

Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten

Messages
Met Messages (Berichten) kun je de bewegende Apple-Memoji’s als avatar gebruiken. Het is mogelijk een geheel eigen avatar samen te stellen met huidskleur, make-up, accessoires, beugels, oorbellen en haarstijl. Zo krijgt een andere gebruiker die jouw nummer niet heeft opgeslagen niet langer en grijs icoontje te zien. Je gezicht kun je ook als Memoji-sticker versturen Niet alleen via Berichten, maar ook via apps als bijvoorbeeld WeChat.

Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten

Camera
Apple heeft de camera-app in het nieuw gestoken met iOS 13. Er is een nieuw effect voor de portretmodus dat studiolicht simuleert. Verder kun je foto’s makkelijker bewerken met een nieuwe feature binnen de app. Naast foto’s, kun je ook voor het eerst video’s op deze manier bewerken. Van filters, tot het roteren van een filmpje tot het aanpassen van de kleuren.

Foto’s
Naast de vernieuwingen binnen de camera-app, is ‘Foto’s ook vernieuwd. De software helpt duplicaten opsporen en wissen. Ook maakt de app een automatische layout van je foto’s op basis van de datum. Het ziet er een stuk moderner en leuker uit om door te browsen.

Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten

Kleine vernieuwingen
Uiteraard zijn er ook tal van kleine vernieuwingen. Siri werkt een stuk uitgebreider met de Apple AirPods met iOS 13. Je kunt bijvoorbeeld draadloos reageren op een tekstberichten. Je kunt met iOS 13 ook audio delen met een ander. HomePod is tevens verbeterd. Het systeem kan horen wie er in huis praat en stemt hier notificaties op af. Dit laatste klinkt overigens wat eng. Met Apple CarPlay zijn er tevens een paar dingen nieuw. Er is een nieuwe kalender-app en de muziek-app heeft een vers design gekregen. Dit alles met een constant in beeld zichtbare Siri-integratie.

Officieel: Apple iOS 13 en wat je moet weten

Siri
Siri heeft een verbeterde stem gekregen. Met Neural TTS (machine learning technologie) is de stemassistent van Apple een stuk helderder in vergelijking met de oude iOS-versies. Een lange zin klinkt menselijker dan ooit, met het goed benomen van komma’s en punten in een zin.

iOS 13 is dit najaar beschikbaar als gratis update op de iPhone, iPad en iPod Touch. De beta-versie van iOS 13 is nu al beschikbaar als download voor ontwikkelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *