Officieel: Bluetooth koptelefoons zijn kak

Auteur: , 3 Reacties
Nope, ze zullen nooit goed genoeg worden

Maar niet zo kak als mensen denken.

Met het verdwijnen van de 3.5mm headphone-jack moeten veel audiofielen afzien: de geliefde koptelefoon met draad moet plaats maken voor een draadloze Bluetooth-oortjes. Vervelend vanwege het constant moeten opladen van de gadget of simpelweg omdat de geluidskwaliteit stukken slechter is. En ja, dat is zeker het geval.

Soundguys testte op een wetenschappelijke manier hoe goed Bluetooth hoofdtelefoons nou echt zijn. De conclusie zal ongetwijfeld niet als een grote verrassing komen, maar bevestigt wel wat velen denken: Bluetooth koptelefoons kunnen niet tippen aan de perfectie van een draad.

Dat gezegd hebbende hebben veel koptelefoons een meetbaar verschil in kwaliteit. “Elke Bluetooth codes heeft aanzienlijke kwaliteitsproblemen ondanks veel creatieve manieren om met de gelimiteerde bandbreedte om te gaan.” Soundguys concludeert dat Bluetooth op geen enkele manier de kwaliteit van bedrade aansluitingen kan evenaren. Maar het goede nieuws is dat dat een gemiddelde gebruiker totaal niet gaat opvallen. Veel muziek wordt geluisterd in openbare ruimtes of in de trein; plekken waar een hoop herrie om je heen is.

Wat heeft omgevingsgeluid met de tests van Soundguys te maken? Nu, de manier waarop je smartphone met Apple AirPods communiceert, dicteert hoeveel ruis je hoort en hoeveel geluid er verloren gaat (wanneer het zachter wordt) als de connectie niet sterk genoeg is. Als het een herrie om je heen is hoor je niet dat je dingen niet hoort en hoor je tevens de ruis niet omdat de omgevingsruis harder is. Logisch toch?

De behaalde frequenties van een Bluetooth-apparaat zijn ook eigenlijk altijd lager dan die van een koptelefoon met draad. Dat wil zeggen dat hele hoge noten niet goed doorkomen. Dat is daarentegen ook een genuanceerd probleem, want dat hoor je eigenlijk alleen met het blote oor (en in een stille omgeving) als je de muziek kneiterhard hebt staan.

Kortom, luister je door middel van een Bluetooth koptelefoon naar muziek, bijvoorbeeld omdat jouw merk smartphone geen jack meer bevat? Dan heb je eigenlijk niets te klagen. Tenminste, als je onderweg of in drukke omgevingen luistert. Ben je een echte audiofiel en luister je graag naar alle nuances in een nummer, dan is een koptelefoon met draad altijd aan te raden. Zeker als je thuis zit.

Lees ook: Waarom USB-C-koptelefoons nooit mainstream zullen worden3 reacties

Bluetooth is altijd ruk geweest als het audio kwaliteit gaat.
Maar geluid is niet belangrijk voor de meeste mensen, als ik zie dat het gros Bose, Beats kopen, en naar Apple music, Spotify, en andere mp3 varianten luisteren .
Het show element staat tegenwoordig bij iedereen hoog in het vaandel, en dus op no1, dan pas de prijs en dan pas de kwaliteit.
Nog over buetooth gesproken, er zit ook nog een gigantische lag in (lipsync) problemen in combinatie met beeld is dit voor mij te irritant om naar te kijken en luisteren.
@pawarana: Bluetooth is idd niet ideaal maar er zijn wel degelijk varianten waarbij de kwaliteit best goed is, niet optimaal maar best goed voor de meesten.
Velen willen gewoon muziek horen en zijn geen puristen en maken zich druk om FLAC, OGG Vorbis en weet ik wat voor lossless compressie.
Lag heb je zeker maar met muziek (zonder beeld) boeit dat niet echt.
Als je video’s kijkt, clips en dergelijke dan is dat idd wel een issue.

Hoe je het ook wendt of keert, de 3.5 mm jack rules supreme en hetzelfde geld voor verraden headsets.
Maar, nogmaals, de meesten vinden het wel best en zijn zijn erg tevreden met hun muziek dienst en aanverwante moderne draadloze artikelen en ik begrijp dat wel.

Alleen met sport gebruik ik draadloos, de rest altijd wired (Vmoda headset).
Voor het sporten gebruik ik de Rolfstone Nova. Dikke prima hoor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).