Officieel: mailen na werk verboden

Gmail
We berichten al eerder over deze nieuwe maatregel. Inmiddels is hij er door.

In Frankrijk is het vanaf nu niet meer toegestaan om werknemers onbeperkt te mailen. Er zijn wel wat beperkingen: zo gelden de regels alleen voor bedrijven met 50+ man personeel. Het is ook niet zo dat werkmail helemaal niet meer is toegestaan. Bedrijven moeten wel vastleggen op welke tijden er gemaild kan worden en wanneer er niet hoeft te worden geantwoord.

De maatregel is onderdeel van een veel grotere aanpassing aan het arbeidsrecht, waartegen eerder nog fel werd gedemonstreerd. Het gaat dan ook vooral over het versoepelen van het ontslagrecht en andere maatregelen waar werknemers niet direct baat bij hebben.

Tegelijkertijd maakt de Franse overheid zich steeds meer zorgen over werkgerelateerde burnouts. 1 op de 10 werknemers zou daar een hoog risico op hebben. Volgens sommigen gaat de maatregel dan ook niet ver genoeg. Er is in de wet bijvoorbeeld geen boete of andere straf opgenomen voor overtreding van de regels.

Nog geen reacties

  1. An sich is het wel fijn. Kun je in ieder geval geen gezeik meer krijgen als je baas je om, laten we zeggen, 21:00 een mailtje stuurt en je om 22:00 nog niet gereageerd hebt omdat je een filmpje aan het kijken bent.

    Of al die andere maatregelen positief zijn weet ik niet. Ik houd mij niet echt bezig met het arbeidsrecht in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *