Officieel: MP3 is niet meer

Gehoorschade
Het favoriete bestandsformaat van de wereld voor onder andere muziek wordt teruggetrokken.

Hoewel er op dit moment tientallen verschillende bestandsformaten te vinden zijn wanneer het aankomt op audio, is MP3 veruit het meest populaire formaat. Dit komt voornamelijk door de relatief kleine grootte en de hoge mate van ondersteuning door mediaspelers en software. Toch vinden de makers het tijd voor iets nieuws.

De Duitse ontwikkelaars van het MP3-bestand, The Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, meldt op haar website dat ze niet langer het bestandsformaat zullen ondersteunen. Dit komt er op neer dat ze de licenties voor MP3-gerelateerde patenten zullen beëindigen. De Duitsers zijn er van overtuigd dat er op de dag van vandaag betere bestandsformaten zijn om muziek te beluisteren. Het officiële statement luidt:

“Although there are more efficient audio codecs with advanced features available today, mp3 is still very popular amongst consumers. However, most state-of-the-art media services such as streaming or TV and radio broadcasting use modern ISO-MPEG codecs such as the AAC family or in the future MPEG-H. Those can deliver more features and a higher audio quality at much lower bitrates compared to mp3.”

The Fraunhofer Insitute lijkt hiermee de wereld te willen pushen met het vervangen van hun favoriete bestandsformaat van muziek. Apple Music is bijvoorbeeld een van de weinige streamingdiensten die vanaf het begin al gebruikmaakt van de AAC-bestandsformaten.

2 reacties

  1. Terugkijkend mag je gerust concluderen dat het mp3 bestandsformaat de muziekwereld meer heeft veranderd dan de introductie van de muziekcassette, de videoclip en de muziekcd bij elkaar.

    • @RRRobert:

      Helemaal met je eens.

      Gelukkig blijft het af te spelen, want anders ben ik wel ff bezig een werkbare oplossing te vinden voor het converteren mijn digitale muziekbibliotheek die voor 99,9% uit mp3 bestaat : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *