Oh nee, iedereen is bang voor Artificial Intelligence


Uit het niets begint iedereen ineens bang te worden voor robots en kunstmatige intelligentie, wat is er aan de hand?

Terwijl we eerder vandaag nog een juichend bericht ontvingen over een zelfrijdende pizzabezorger, zijn er ook steeds meer berichten over de angst voor de intelligentie van de robots en computers. Willen ze ons niet op een gegeven moment ’terminaten’?

Het Europarlement, inderdaad dat is niet het huis van de slimste mensen, is bang dat robots de mensheid op een gegeven moment willen uitroeien. OK, het is niet het hele europarlement, maar er is een gedeelte die angstig is voor de toekomst. Website Politico heeft een kladversie van een rapport in handen gekregen waarin staat dat er gedacht moet worden aan maatregelen als robots superieur aan mensen gaan worden.

De deelstaten van de Unie moeten er dus over nadenken dat ze ook studiegroepen en wetenschappers opleiden in het voorkomen van ellende. Niet alleen kunnen de robots plotseling ‘rogue’ gaan, ze kunnen ook mensen overbodig maken. Denk aan de pizzabezorgrobot, dat kan ook een jongen/meisje op een scooter zijn.

In de tussentijd is ook Google niet stil gaan zitten. Ze zijn een van de groepen die positief staan tegenover de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie. In tegenstelling tot mensen als Elon Musk en Stephen Hawking, die denken dat AI uiteindelijk de mensheid gaat uitroeien. Hoewel de Googleaars dat niet verwachten zijn ze wel op het ergste voorbereid. Ze bouwen namelijk een uitschakelaar in bij hun software en projecten. In hun ongetwijfeld voor de leek onleesbare rapport – trust me I haven’t tried – spreken de denkers over een grote rode knop waarmee het geheel uitgezet kan worden.

Toch een fijn idee zo vlak voor het weekend. Terwijl je lekker op een terrasje gaat staan weet je dat zowel het Europarlement als de mensen van Google over je toekomst waken.

Nog geen reacties

  1. Iedereen met ook maar een beetje intellect zou terughoudend moeten zijn wat betreft kunstmatige intelligentie. Zelfs Prof. Hawkins en Elon Musk waarschuwen daarvoor. Maar die zullen in jouw ogen ook wel niet de slimste zijn. Ze schrijven immers geen blogjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *