Ondertitelaar mogelijk de bak in

House of Cards in het Spaans. Of Portugees ofzo.
De eigenaar van het domein Undertexter.se moet misschien wel de gevangenis in vanwege het ondertitelen van films.

In 2013 deed de Zweedse politie een inval bij de site, die op dat moment al 10 jaar ondertitels maakte voor allerlei films. De rechtszaak dient nu en dus zullen we er binnenkort achter komen of je de bak in kunt draaien voor het creëren van eigen content, wat ondertiteling in wezen toch is.

Undertexter heeft onder leiding van oprichter Eugen Archy ondertitelingen gemaakt voor 74 films. Een aantal daarvan was op het moment van ondertiteling echter nog niet beschikbaar in Zweden, wat suggereert dat tijdens het schrijven illegale bestanden zijn gebruikt, zo betoogt het openbaar ministerie. Daar komt bij dat de meeste gebruikers uit Zweden kwamen, waardoor het voor de hand ligt dat zij ook over illegale bestanden beschikten.

De aanklager:

“This particular type of case, with pirate subtitles for pirate movies, has not been tried before. But the scale is at such a level that the penalty does not stop at fines, but imprisonment. It could be a suspended sentence.”

Binnenkort komen we er achter of Archy de gevangenis in moet.

Nog geen reacties

  1. eigen content?
    Als ik een boek van een Amerikaanse schrijver dat nog niet in Nederland uit is vertaal en het vertaalde boek integraal ter download aanbied op mijn website, is dat dan mijn eigen content?
    Zo nee, waarom zou het dan anders zijn bij de teksten van een film?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *