Onderzoek: ‘Google manipuleert zoekresultaten’

Onderzoek: 'Google manipuleert zoekresultaten'
Denk jij dat de zoekresultaten van Google volkomen eerlijk worden samengesteld? Think again, want de zoekgigant doet er ogenschijnlijk alles aan om zijn eigen diensten te promoten.

Yelp en onderzoeker Tim Wu hebben namelijk bestudeerd hoe Google tot zijn zoekresultaten komt en of dat op een willekeurige manier gebeurt. Het antwoord was luid en duidelijk: nee. Heeft je bedrijf bijvoorbeeld een Google+-pagina, dan scoor je beter dan je buurman die geen pagina heeft. Volgens Yelp en Wu beïnvloedt dat in 45 procent van de gevallen op welke website je uiteindelijk uitkomt.

Of we die cijfers moeten geloven? Waarschijnlijk niet, want Yelp probeert Google wel vaker in een kwaad daglicht te stellen. Engadget stelt bijvoorbeelt dat het team van Yelp bewust uitgaat van de slechtst denkbare scenario’s en over die gevallen onderzoeken publiceert. Onze conclusie? Google kiest er natuurlijk voor dat zijn eigen diensten zoveel mogelijk gebruikt worden, maar zo zwart-wit als Yelp zien we de zoekresultaten nou ook weer niet.

5 reacties

 1. google heeft een voorkeur voor hun eigen resultaten in zoektermen.
  Microsoft wil alleen internet explorer voorgeinstalleerd hebben
  Apple wil alleen Safari aan gebruikers schenken.
  Samsung wil een lading voorgeinstalleerde Samsung apps meeleveren bij elke telefoon.
  Apparata typt ook alleen maar waar hun zin in hebben.

  waarom is dit nieuws? waarom word dit elke keer weer als zo’n groot probleem gezien?

  • @lolindir: Nog steeds wacht ik op de populairste Android Apps, ook zoiets. Van Apple komt alle zéér specifieke nonsens langs, maar van de anderen zie je maar mondejesmaat wat verschijnen. Wat biedt Apparata mij dan buiten wat nieuwtjes die op iedere andere techsite op professionelere wijze aan de orde worden gebracht?

   • @frietjemet: met dat Apparata typt waar ze zelf zin in hebben bedoel ik dus dat dat volkomen logisch is, hun website, hun geleverde content.

    zou toch van de zotte zijn als Apparata per se iets over Google zou moeten typen?
    of als Microsoft Absoluut een andere browser…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *