Onderzoek: je smartphone thuislaten is GEEN goed idee

Smartphone-Verslaving
Je smartphone thuislaten omdat je bij iemand op bezoek gaat lijkt misschien een sociale beslissing, maar niets is minder waar. Op deze manier werk je alleen maar psychologische klachten in de hand.

Nomofobie is een term die al een tijdje meegaat, beter bekend als de angst om telefoonloos te zijn. Om mensen te helpen om van hun telefoonverslaving af te komen werd bijvoorbeeld de noPhone uitgevonden, een stuk plastic met het gewicht en de vorm van een smartphone, zodat de verslaafde alsnog het gevoel hebt dat je er eentje in je broekzak hebt zitten.

Bestaand probleem
Dit klinkt allemaal behoorlijk overdreven, maar een nieuw onderzoek van de University of Missouri toont aan dat we hier met een wezenlijk probleem te maken hebben. Mensen die gescheiden worden van hun telefoon tonen na verloop van tijd psychologische klachten, en zijn minder alert.

Voor het onderzoek werden 40 iPhone-gebruikers onderzocht terwijl ze deelnamen aan verschillende experimenten. Vooraf werd niet verteld wat er onderzocht werd, wat voor betere resultaten moest zorgen. Zo werden ze in een ruimte gezet waar ze puzzels op moesten lossen met hun smartphone in hun broekzak, daarna moest de smartphone wegens ‘bluetooth-storingen’ uit de kamer verwijderd worden, waarna er weer een stel puzzels op de testers lag te wachten.

Bellen en niet opnemen
Om het erger te maken voor de iPhone-fanaten werd de iPhone (die buiten de kamer lag) vervolgens gebeld. Men hoorde hun telefoons overgaan, maar kon niet opstaan om ze op te pakken. Vooral dit horen en zien van je smartphone zonder hem op te pakken of aan te raken leverde hevige reacties op. Zo werden de testers merkbaar nerveus en namen hun hartslag en bloeddruk toe. Hierdoor werden ze automatisch slechter in het oplossen van de puzzels. Het volledige onderzoek is hier terug te lezen.

De tip van de onderzoekers is dan ook om je smartphone altijd met je mee te nemen, ook als je weet dat je jezelf moet concentreren of je het toestel niet van plan bent om te gebruiken. Zet hem dan wel even in stille-modus, want hem wel horen overgaan en niet op kunnen nemen leidt blijkbaar tot hevige emotionele reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *