Onderzoek naar fraude bij bitcoinbeurs Mt. Gox

Mt Gox Bitcoin fraude
Grote paniek gisteren onder de bezitters van Bitcoin toen bleek dat één van de grootste bitcoinbeurzen, Mt. Gox, plotseling van de aardbodem leek te zijn verdwenen. Inmiddels zijn er steeds meer geluiden te horen die lijken te duiden op fraude.

Gisteren dook het gerucht al op dat er de afgelopen jaren (ongemerkt) 744.408 bitcoins gestolen zouden zijn bij Mt. Gox met een (huidige) waarde van ongeveer $365 miljoen. De Japanse overheid, Mt. Gox is gevestigd in Japan, is inmiddels een onderzoek gestart en houdt de gang van zaken nauwgezet in de gaten.

“At this stage the relevant financial authorities, the police, the Finance Ministry and others are gathering information on the case,”

Het is nog niet duidelijk of Mt. Gox het slachtoffer is geworden van een slimme digitale diefstal of dat de mensen achter deze bitcoinbeurs de boel zelf opgelicht hebben. Er zijn in elk geval bronnen die geweren dat Mt. Gox, en andere beurzen wisten van de diefstal, maar de boel bewust onder de pet gehouden hebben om chaos te voorkomen.

Op de website van Mt. Gox is inmiddels de volgende boodschap te lezen:

Dear MtGox Customers,

In light of recent news reports and the potential repercussions on MtGox’s operations and the market, a decision was taken to close all transactions for the time being in order to protect the site and our users. We will be closely monitoring the situation and will react accordingly.

Best regards,
MtGox Team

En in een e-mail aan persbureau Reuters heeft Mt. Gox CEO Mark Karpeles het volgende laten weten:

“We should have an official announcement ready soon-ish. We are currently at a turning point for the business. I can’t tell much more for now as this also involves other parties.”

Onzekerheid overheeft dus nog steeds, maar dit zaakje stinkt is inmiddels wel duidelijk.

Eén reactie

  1. Leuk die berichten die MtGox de wereld in stuurt met “we zijn er mee bezig” en “we komen binnenkort met een officiële verklaring”. Maar ik geloof er nix van.
    Zo heb ik ooit eens zaken gedaan met een bedrijf dat ook in een artikel ervan werd beschuldigd dat er rare praktijken plaatsvonden. We kregen allemaal netjes een mail met het bericht dat we niet moesten schrikken van het artikel en dat er persoonlijk contact zou worden opgenomen binnen een week. Ik vertrouwde het zaakje niet en heb direct mijn betalingen stopgezet en de gedane betalingen terug laten boeken. Dit was een goede keus geweest, want het bedrijf was van de aardbodem verdwenen, telefoonlijnen dood, pand leeg, emails kwamen niet meer aan en de site was een paar weken later ook offline. Dit lijkt daar verdacht veel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *