Onderzoek: straling mobieltjes is niet kankerverwekkend

Mobiele telefoons en kanker
Na ruim 10 jaar onderzoek is uit Brits onderzoek gebleken dat de straling van mobiele telefoons en zendmasten niet kankerverwekkend is.

Het onderzoek voor het Mobile Telecommunications and Health Report (MTHR) begon in 2002 en liep tot 2012. Daarna moesten de resultaten nog geanalyseerd worden, maar die zijn nu openbaar gemaakt.

Dit onderzoek heeft zich niet alleen gefocust op de straling van mobiele telefoons, maar ook op de straling van zendmasten. Er werd onder andere gekeken naar jonge kinderen die kanker gekregen zouden hebben omdat hun moeder dicht bij een zendmast zou wonen. Er bleek geen correlatie te zijn.

“found no evidence that exposure to base station emissions during pregnancy affects the risk of developing cancer in early childhood, and no evidence that use of mobile phones leads to an increased risk of leukaemia”

“The study found no association between regular use of a mobile phone and the risk of leukaemia. There was also no evidence of a trend of increasing risk with the time since a mobile phone was first used, total years of use, cumulative number of calls or cumulative hours of use,”

Uiteraard zegt dit rapport niet alles, maar de onderzoekers hebben wel ruim de tijd genomen om een gedegen onderzoek te doen. Geïnteresseerd in de het volledige onderzoek? Dan kan je dat HIER lezen.

Nog geen reacties

  1. welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes,

  2. Kanker misschien niet meteen, nee. Maar als je een aantal fundamentele factoren en feiten naast elkaar legt, waaronder de elektrische werking van hersenen, de mate van isolatie van hersenen, de sterkte van draadloze signalen (voltages, frequentie, duur etc.), dan kan het haast niet anders dan dat het ene wel degelijk een zekere mate van invloed heeft op het andere. Dat hoeft daarom nog niet meteen het verwekken van kankers zijn, maar mij lijkt het heel aannemelijk dat al die draadloze elektriciteit rondom ons wel degelijk een impact heeft op hersenen. Dat kan het toebrengen van fysieke schade aan hersencellen zijn, of het beïnvloeden van de functionele snelheid van synapsen, receptoren en andere transmitters zijn, whatever, het kan vanalles en nog wat zijn.
    Maar mij maak je niet wijs dat het hoegenaamd geen invloed zou hebben. Want wat zit er uiteindelijk tussen onze hersenen en al die elektrische signalen in de lucht daarrond? Een stel wandbeenderen van ergens tussen de 3 en de 7 millimeter dikte, en in de meeste gevallen ook nog een pakketje haren, maar dat is het dan wel. No way on earth dat onze schedel het veelvoud aan onzichtbare elektrische signalen waarmee we continu worden bestookt allemaal weet tegen te houden.

    Hetzelfde met het winnen van bv. schaliegas : meer dan de helft van de chemicaliën die daarbij gebruikt worden zijn zo goed als ongedocumenteerd, en als ze dat al wel zijn dan is het om te zeggen dat ze carcinogene eigenschappen hebben. Maar hoor je daar iets van? Natuurlijk niet. En eventuele onderzoeken terzake beweren in de meeste gevallen natuurlijk bij hoog en bij laag dat het absoluut geen invloed heeft op onze gezondheid. Dat het aantal kankergevallen bij wijze van spreken factor 10000 omhoog is gegaan in de gebieden rond exploitatie-sites berust volkomen op toeval. Natuurlijk.

    Zelfde met een onderzoek als dit. Zelfs al zouden de financiers ervan op het eerste zicht objectieve en onafhankelijke (in hoeverre is echte objectiviteit en onafhankelijkheid de dag van vandaag eigenlijk zelfs mogelijk?) partijen zijn, dan nog blijft een serieuze schep scepticisme op z’n plaats. Want ook overheden hebben enorme belangen bij een publieke perceptie van veiligheid als het aankomt op technologieën en energiewinning (en dan zijn er nog tal van andere gebieden waarbij de grote spelers belang hebben bij een perceptie van ‘alles OK, niets aan de hand hier. Loopt u maar rustig verder.’). Daarmee wil ik niet zeggen dat elk onderzoek, hoe schijnbaar onafhankelijk ook, per definitie verdacht is qua bevindingen. Maar ik ben er vrij zeker van dat de resultaten in 99,9% van de gevallen toch wel iets verder van de waarheid afliggen dan er gepretendeerd wordt, en dan er eigenlijk werd bevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *