NL Onderzoekt: welke crypto wordt nieuwe betaalmiddel?

Gaat Bitcoin de dollar vervangen?
Welke van de 30 grootste cryptomunten gaat ons huidige monetaire systeem vervangen?

We horen het sinds een aantal tech-gekkies erin investeerden en de laatste tijd kun je er al helemaal niet meer omheen: crypto’s zullen conventioneel geld vervangen en dus ’s werelds primaire betaalmiddel worden. Een Nederlandse crypto-afficionado testte welke munt dat dan zou moeten worden.

Hij noemt zichzelf ‘Aat de Kwaasteniet‘ en onderzocht de 32 grootste cryptomunten, van het 10-jarige Bitcoin tot Dogecoin (NSFW) en van Zcash tot Gulden. Hij heeft hiermee gekeken naar de marketcap en naar de beschikbaarheid van informatie (data) over de munten. Hierdoor werden de Apollo currency (APL) en de E-Dinar (EDR) uit de selectie verwijderd omdat er te veel onduidelijkheid te heersen over de crypto’s.

Vervolgens werden alle munten beoordeeld op een zevental criteria, te weten Beschikbaarheid, Gebruiksaspecten t.a.v. wallet, Technische gebruiksaspecten, Onderhoudbaarheid, Inflatie, Premine en Negatieve punten. Die laatste is een soort strafcategorie waarbij grote schandalen omtrent privacy of andere shady aspecten van de betreffende munten wordt beoordeeld.

Alle munten werden vervolgens in de zeven categorieën beoordeeld door middel van een cijfer. Uiteindelijk werd er een gemiddelde bepaald van alle cijfers om zo tot een top 30 meest aannemelijke vervangers van de euro te komen. Overigens zijn sommige categorieën belangrijker dan anderen, in dit onderzoek uitgelicht met een variërend waardecoëfficiënt, een vermenigvuldiging van een cijfer om het belang van een categorie te onderstrepen.

Conclusie? Een aantal (voor mij) onbekende crypto’s zouden volgens de onderzoeker ideaal zijn als nieuwe betaalmiddel. De top 5 is geworden (met de totaalscore daarachter):
1. Dash (118)
2. Gulden (115)
3. Bitcoin (106)
4. Litecoin (104)
5. Pivx (93)

Kortom, Dash zou de meest ideale kandidaat zijn voor een gedecentraliseerd betaalmiddel. Of De Kwaasteniet daar de het misbruik van de Venezolaanse regering bij heeft meegenomen is niet duidelijk. Daarnaast scoort de Nederlandse Gulden een solide tweede plek. Ook Bitcoin en Litecoin zijn volgens de onderzoeker stabiel, gemakkelijk verkrijgbaar en hebben weinig negatieve punten. Andere populaire munten:

7. Groestlcoin
8. Peercoin
11. Monero
14. Zcash
16. Verge
..

Ben je benieuwd welke munten we nooit zouden moeten gebruiken als betaalmiddel?
26. Whitecoin (39)
27. Bitcoinprivate (36)
28. Bytecoin (34)
29. Zclassic (34)
30. Global currency reserve (32)

Die munten zijn dus totaal niet geschikt voor een groot draagvlak, al zijn sommigen zeer populair. Het moge duidelijk zijn, de score liegt er niet om. Natuurlijk is ieder dergelijk onderzoek onderhevig aan wat fluctuaties en interpretaties, maar het lijkt erop dat deze man een zo objectief mogelijk onderzoek heeft geproduceerd.

Dat gezegd hebbende staat hij op Twitter wel aangeschreven als ‘Gulden promotor’. Doe met die informatie wat je wilt.

De gehele tabel met scores check je hier (jpg).

Foto boven: @Crypto360/Flickr (bijgesneden)

5 reacties

  1. Aat de Kwaatseniet heeft miljoenen guldens in bezit (naar eigen zeggen). Hij heeft er dus belang bij dat iedereen aan de gulden gaat. Bovendien is hij geen onderzoeker maar AOW’er die vanuit Frankrijk de gulden promoot. Dit onderzoek is niet onafhankelijk en mag heel snel de prullenbak in.

    • De prullenbak in?! Ook al zou hij maar al te graag de Gulden meer waard zien worden, heeft hij alsnog alle onderzoeksstappen uitgelegd, transparant gekeken naar aspecten van de grootste munten op basis van vooraf bepaalde parameters en heeft hij ze gecategoriseerd op een manier die iedereen kan reproduceren. Kortom, alle belangrijke aspecten van een betrouwbaar onderzoek. Haal wat mij betreft de Gulden uit het lijstje en je houdt desalniettemin een goede indicatie van de staat van de cryptomarkt over.

    • @sanne_flow: Even een paar onduidelijkheden oplossen:
      ik heet Kwaasteniet en niet Kwaatsteniet,
      Ik heb geen miljoenen Gulden, wel een behoorlijk hoeveelheid.
      Ik heb nog geen AOW, die krijg ik pas over 1,5 jaar.
      Een AOW’er kan best een onderzoek doen.
      Ook als hij in Frankrijk woont.
      En ook als hij Gulden in het dagelijks leven promoot.
      Een onderzoek is nooit geheel onafhankelijk want er zijn altijd belangen in het spel. En omdat Gulden goed scoort is het onderzoek niet juist? Als ik Global Currency Reserve had gehad was het geloofwaardiger geweest?
      Zoals Yannick zegt Skip Gulden uit je uitslagen lijst en wat overblijft kan zelfs voor jouw een goed onderzoek zijn. Hier is de link naar de basisgegevens en maak zelf je afweging.
      https://docs.google.com/spreadsheets/d/138AIWZZAko3gT5L6l5ELQnGQfSOFeHmPkouIkRWJQ7w/edit?usp=sharing

  2. De datum van het onderzoek is vooral interessant. Op dat moment bleek deze crypto al kansloos. De daling die zich na de extreme piek in Januari-2018 is niet meer gestopt. Vanaf November 2018 is de daling minder snel gegaan omdat de handel in gulden ook nihil was. Een poging de handel tot leven te brengen is dan logisch. Gelukkig prikken de meeste mensen door deze kansloze, niet uit je wallet te krijgen crypto heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *