Onderzoekers maken glasvezel internet 10 keer sneller


De huidige glasvezelkabels zitten aan hun max. Nóg sneller nóg meer data transporteren zonder de infrastructuur grondig te veranderen (lees: dikkere kabels leggen) leek ondoenlijk. Totdat twee Zwitserse wetenschappers de glasvezelsnelheid even met een factor tien omhoog gooide.

De uitkomst van hun onderzoek, onlangs gepubliceerd in het blad Nature Communications, toont aan dat ze de bandbreedte met een factor tien kunnen verhogen zonder meer ‘ruimte’ in glasvezelkabels in te nemen. Data wordt via lichtpulsen verstuurt, maar tussen iedere lichtpuls moet een bepaalde ruimte zitten zodat ze elkaar niet storen. De wetenschappers van EPFL besloten daarop de vorm van de lichtpulsen aan te passen.

Met een nieuw, spitserre vorm van de lichtpuls kunnen ze dichter achter elkaar door glasvezelkabels worden verstuurd. Zie het als een soort puzzelstukjes die in elkaar vallen. Het resultaat: tien keer sneller internet zonder dat er nieuwe kabels voor nodig zijn.

Hoe realistisch is dit?

Zeer realistisch, aldus de uitvinders. De techniek past op een enkele chip, is al helemaal volwassen en klaar om ingezet te worden in de telco-industrie. “Het is bijna te mooi om waar te zijn”, aldus professor Luc Thévenaz, een van de bedenkers van deze data-verstuur-methode.

TL;DR: tien keer sneller internet door datatransport aan te passen. Geen nieuwe kabels voor nodig.

Nog geen reacties

  1. wow, dit fo’ real?

    klopt t toch dat we nog wel ff vast zitten aan glasvezel & de bouw ervan de moeite (Cash) waard is.

    dit + Google als provider & ik ben blij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *