OnePlus 6(T) microfoon faalt – bug blijkt jaren oud

OnePlus moet aand e bak
OnePlus zal dit probleem toch echt moeten gaan verhelpen.

Op het eerste gezicht leek het slechts een simpele microfoon-bug te zijn. Langzaam maar zeker wordt daarentegen duidelijk hoe hardnekkig het probleem daadwerkelijk is; de microfoon-bug zou zelfs in de eerste OnePlus al aanwezig geweest zijn.

Dat ontdekt AndroidPolice na het aanboren van een hoop verschillende bronnen. Gebruikers van de OnePlus 6 en 6T kwamen tot de conclusie dat er iets geks aan de hand was met hun relatief nieuwe smartphone. Bij bepaalde apps van derden zou de microfoon-kwaliteit ontzettend slecht zijn. Een Reddit-gebruiker probeerde het probleem te reproduceren en kwam erachter dat de Chinese flagship killer de verkeerde microfoon gebruikt bij apps als Snapchat, WhatsApp en Facebook.

De meest recente OnePlus heeft meerdere microfoons. De hoofdmicrofoon zou ten alle tijden ook daadwerkelijk de hoofdmicrofoon moeten zijn, maar bij sommige apps (op sommige toestellen) gebruikt de smartphone een secundaire mic, die bedoeld is om achtergrondgeluid weg te filteren. Die mic is natuurlijk een stuk minder goed dan de hoofdzakelijke microfoon, wat verschrikkelijke geluidskwaliteit als gevolg heeft.

Twee aspecten in dit verhaal zijn daarbij van gigantisch belang: de support ticket voor dit probleem stamt uit juli van vorig jaar; ruim een half jaar geleden dus, en het probleem is nog niet verholpen. Daarnaast melden sommige gebruikers dat ze hetzelfde probleem hebben op hun OnePlus 5, OnePlus 3 en zelfs op de allereerst OnePlus!

Gebruikers in de SubReddit melden dat het probleem dus in principe al jaren oud is; de eerste OnePlus kwam in 2014 uit! Een gebruiker stelt dat hij altijd al last had van slecht geluid, maar dat hij opeens niet meer kon bellen nadat zijn secundaire microfoon het begaf. Dit was volgens hem het bewijs dat de primaire mic niet eens gebruikt werd. Hij kon de instellingen dusdanig veranderen dat het probleem verholpen was, maar de verandering werd met iedere update weer overschreven.

Kortom, OnePlus-gebruikers hebben moeite met bellen, Google Assistant aanspreken en Snapchat-filmpjes maken omdat een ogenschijnlijk simpele software-bug hen al jarenlang dwarsboomt. Het is overigens niet duidelijk waarom OnePlus het probleem nog niet heeft verholpen, of waar de daadwerkelijke oorzaak ligt. Sommige apps doen het wel gewoon goed en sommige OnePlus-toestellen hebben nergens last van.

Meer over OnePlus lezen? De microfoon is het niet het enige pijnpunt van de OnePlus 6, want ook de batterij vertoont flinke problemen. Ondertussen werkt het Chinese bedrijf aan nieuwe OnePlus-toestellen die ongetwijfeld ook wat problemen zullen ervaren. De OnePlus 5G komt eraan maar zal voorlopig weinig praktisch nut hebben, terwijl ik als OnePlus-eigenaar al in mijn handen aan het wrijven ben voor de OnePlus 7. En als hij daadwerkelijk deze camera-oplossing krijgt, dan ben ik verkocht.

Foto @Geek Kazu

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *