OnePlus: Zo veranderde de prijs van de ‘flagship killer’ door de jaren heen

OnePlus is nog steeds de prijsvechter van heb ik jou daar
Doen de prijzen van de OnePlus het merk de bijnaam ‘flagship killer’ nog wel eer aan?

Het Chinese smartphonemerk OnePlus staat al sinds de release van de eerste OnePlus in 2014 bekend als de ‘vlaggenschip killer’ vanwege de geweldige prijs-kwaliteit-verhouding. Naarmate de populariteit van de telefoons groeide, werd ook de prijs steeds hoger. Dat zou technisch gezien moeten betekenen dat de kwaliteit ook aanzienlijk gestegen is, maar is dat wel zo?

OnePlus One (64GB) – €299 euro
De eerste OnePlus knalde op de markt in april van 2014. Nouja, op de markt… De Chinese telefoon was alleen op uitnodiging te bestellen en die uitnodiging werd alleen uitgedeeld aan huidige gebruikers van de telefoon en actieve forum-bezoekers. Pas een jaar later mocht je iedere dinsdag zonder uitnodiging het toestel via de webshop van de fabrikant bestellen.

Hoe dan ook, voor zo’n 300 euro kreeg je een Qualcomm Snapdragon 801 processor (2.5 GHz), 64GB opslagruimte, een scherp 1920 bij 1080 pixels scherm en 3GB RAM. Ter vergelijking: De Samsung Galaxy S5 – die rond dezelfde periode in 2014 uitkwam – had (afhankelijk van de regio) slechts een 2.3 GHz processor en 2 GB RAM. Releaseprijs? Rond de €600 euro. Het is niet moeilijk om te zien waarom OnePlus de flagship buster werd genoemd.

OnePlus 2 (64GB) – €399 euro
Wederom mochten alleen genodigden in eerste instantie deze OnePlus – die in augustus van 2015 uitkwam – bestellen via OnePlus’ webshop. Voor honderd euro extra ten opzichte van de eerste OnePlus kreeg je een Qualcomm Snapdragon 810 (octacore met 4 performance-kernen en 4 energiezuinige kernen), 4GB RAM en een iets grotere batterij (van 3300 mAh in plaats van de 3100 mAh van de OnePlus One).

Een belangrijke toevoeging was de vingerafdrukscanner en de OnePlus 2 kreeg een USB-C-port, wat mij betreft een van de beste uitvindingen sinds het wiel. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S6 kwam in dezelfde periode uit, bevatte tevens een vingerafdrukscanner en een vergelijkbare processor, minder RAM, een kleinere batterij en een scherm met een hogere resolutie (2560×1440). Dat koste dan wel rond de €700 euro voor de 64GB-uitvoering.

OnePlus 3 (64 GB) – €399 euro
De grootste sprong maakt OnePlus in 2016, wanneer het Chinese bedrijf met een stevige upgrade komt, tegen exact dezelfde prijs (exclusief verzendkosten, natuurlijk). De OnePlus 3 bevat wederom 64GB opslagruimte, de krachtige Qualcomm Snapdragon 820 quadcore processor (2.2 GHz), maar liefst 6GB RAM en eervolle vermelding: het sexy metalen design wat we nu gewend zijn. Ook werd de USB-C-aansluiting nu volledig benut doordat Dash Charging werd toegevoegd (snelladen, wat niet mogelijk was bij de voorganger).

Deze OnePlus werd uiteindelijk een groot succes bij de mainstream, mede door de ’toegankelijke’ verkoopvoorwaarden. Die waren er namelijk niet. Het uitnodigingensysteem werd overboord gegooid en iedereen kon een OnePlus 3 bestellen via de webshop. Wel bleek het bedrijf achteraf sjoemelsoftware te hebben gebruikt in hun toestel.

OnePlus 5 (64GB of 128GB) – resp. €499 en €569 euro
De OnePlus 5 uit eind 2017, de opvolger van de OnePlus 3 (omdat 4 het ongeluksnummer is in China), was tevens een opvolger in het succes van zijn voorganger. Het toestel zou een beetje onderpresteren op het gebied van de (hevig geadverteerde) camera, maar wat betreft performance was de OnePlus 5 de definitieve winnaar van zijn tijd, zo blijkt onder andere uit deze vergelijking met de Galaxy S8 en HTC U11.

Dat mag ook wel met een Snapdragon 835-chip met octacore-processor, waarbij de performance-kernen op 2.45 GHz draaien terwijl de eco-cores op zo’n 1.9 GHz werken. Ook is de 128GB-uitvoering uitgerust met een stevige 8GB RAM (net zoveel als mijn mid-range gamecomputer en de gemiddelde hedendaagse laptop). Toch was de release van de prijsvechter op steroïden niet soepel te noemen. Naast een bug omtrent het bellen van een alarmnummer teisterde jelly scrolling het toeste.

OnePlus 6 (64GB of 128GB) – resp. €519 en €569 euro
De OnePlus 6 komt over een paar dagen uit en is wederom een regelrechte traktatie op het gebied van prijs/kwaliteit. Om dat in perspectief te brengen, in deze vergelijking checken we de OnePlus 6 tegenover de Galaxy S9+. Jazeker, de krachtpatser van Samsung scoort op de meeste vlakken ietwat beter, maar voor een prijsverschil van (instapmodellen, Galaxy S9+ in de aanbieding) ruim €200 euro mag dat ook.

In dit artikel lees je alles over de specs van de OnePlus 6. Ook check je hier hoe breekbaar (of stevig?) het nieuwste toestel van de Chinese smartphonefabrikant is. OnePlus’ nieuwste toestel is over een paar dagen in Nederland verkrijgbaar.

Foto @Maurizio Pesce

Nog geen reacties

 1. Bizar eigenlijk, toen de OnePlusOne uit kwam (€299) was de Samsung S5 (€699,-) ook net uit.

  Nu vijf jaar later lanceert de S9 voor €849 (maar is goedkoper te krijgen) en de OnePlus6 voor €519.

  Oftewel OnePlus is procentueel veel harder gestegen dan Samsung waarvan iedereen beweert dat ze zo duur geworden zijn.

  • @donstil: Terechte observatie! Dan resteert de vraag: is de OnePlus te duur geworden of was de Samsung S5 toen hij uitkwam veel te duur? Als je kijkt naar de prijs/kwaliteit-verhouding dan blijft de OnePlus wat mij betreft het (sneller gestegen) prijsje veel meer waard dan een S9 van bijna 1000 euro.

   • @yannickspinner: Van de prijs kwaliteit verhouding van de Samsung weet ik niet voldoende. Daar ken ik de cijfers niet van.

    Uitval bij OnePlus is echter best hoog. Dat weet ik dan weer wel.

    Maar goed die kost ook minder natuurlijk. Dus dan is dat vergeeflijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *