OnLive: nieuw online game-abonnement vanaf morgen in Nederland: dit moet je weten

OnLive-logo
Films en muziek streamen we al jaren, vanaf morgen kunnen we games ook aan dit rijtje toevoegen dankzij OnLive. Dit moet je weten over deze nieuwe service.

Wat is OnLive?
OnLive is een streamingdienst voor games zoals Spotify dat is voor muziek. Dat betekent dus een enorme catalogus aan games, die je voor een bepaald bedrag per maand kunt spelen zonder dat je een krachtige game-PC hoeft te hebben. Het enige wat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding.

Is het een vervanger voor mijn Xbox One of PlayStation 4?
Nee. Hoewel het een ambitieus project is, is OnLive nog niet goed genoeg om je gameconsole bij het grofvuil te zetten. Zo zullen de laatste nieuwe games niet direct op de service verschijnen. Als je als fanatieke gamer dus zit te wachten op de nieuwe Call of Duty of Assassin’s Creed, dan zul je deze gewoon nog op de ouderwetse manier aan moeten schaffen.

Wat gaat het kosten?
Er zijn verschillende abonnementsopties voor OnLive. Met het goedkoopste pakket kun je twintig Steam-games voor €5,95 per maand. Voor twee euro meer (€7,95) krijg je toegang tot 250 games. Om zowel de Steam-games als de 250 games uit de OnLive catalogus te spelen kun je ook kiezen voor het lidmaatschap dat de twee combineert voor €9,99 per maand.

OnLive-Microconsole

De voordelen
Zoals gezegd komt OnLive vooral van pas voor de gamers die geen krachtige PC hebben. Games die er mooi uit zien vragen immers flink wat kracht van je computer, en OnLive neemt deze rekenkracht uit handen. Bovendien kun je games die je zelf hebt gekocht toevoegen aan de cloud, zodat je ze ook op je tv en tablet kunt spelen. Vergeet ook niet dat je ineens toegang hebt tot een catalogus van honderden games. Voor je PC gebruik je een browser plug-in, terwijl je voor je tv een speciale Microconsole nodig hebt, waarmee je de games naar je scherm streamt. Daar hoort ook een speciale controller bij.

De nadelen
Omdat je hier de games volledig streamt, zal ook de feedback van de toetsen die je indrukt eerst verzonden moeten worden, voordat je het effect ervan in de game ziet. Dit levert dus vertraging op, wat soms best irritant kan zijn. Het is even afwachten hoe erg deze vertraging is, want een racegame spelen waarbij al je acties een seconde later doorgevoerd worden is praktisch onspeelbaar. Microsoft is naar verluid al bezig met het ontwikkelen van een techniek om moves te voorspellen, zodat je minder last hebt van deze vertraging.

Ook is het beeld dat op je scherm verschijnt in sommige gevallen niet van de hoogste kwaliteit, omdat het gecomprimeerd is. Het huidige aanbod van vooral oude games maakt het er niet beter op, al zitten er ook titels tussen die vorig jaar verschenen. De gamer die niet de allernieuwste games wilt spelen, kan zich dus prima vermaken met het aanbod van OnLive.

[gv data=”FRkV4EKmR0s”][/gv]

Is het de toekomst van gaming?
Als we Bruce Grove, de baas van OnLive in Europa mogen geloven wel, al is dit natuurlijk niet de meest betrouwbare bron. Hij zegt dat het een kwestie van tijd is totdat alle games te streamen zijn. Ook Sony is bezig met haar eigen streamingdienst: PlayStation Now. Hoewel deze service nog hevig getest wordt, is er wel potentie.

Met PlayStation Now kun je de nieuwste games op je PlayStation streamen, zonder dat je ze hoeft te downloaden. PlayStation Now laat echter nog even op zich wachten, dus is het morgen aan OnLive om te bewijzen dat de traditionele gameverkoop er een geduchte concurrent bij heeft.

Nog geen reacties

  1. Ik heb het al geprobeerd, ook andere vergelijkbare diensten in beta en alles dat ik tot nu toe heb geprobeerd heeft zo’n belachelijke lag dat het compleet onspeelbaar word. Bij een shooter is een lag van 200ms al ondragelijk irritant. Dit is overigens niet te vergelijken met een ping van 200, in een online shooter want op je beeld beweegt je personage nog wel vlot. In het geval van het streamen van de game heeft alles vertraging en voelt het net alsof je via een inbelverbinding online aan het gamen bent.
    Deze dienst is enkel interessant voor langzame singleplayer games gespeeld door mensen die zo nu en dan eens een spelletje willen spelen. Een die hard gamer wil hier voorlopig nog niet aan beginnen. Ooit word de techniek zo snel dat je de vertraging niet merkt, maar vooralsnog is de lag te groot naar mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *