Ontdek de mogelijkheden van Google’s AI via je browser

Kunstmatige intelligentie
Ontdek de mogelijkheden van Google’s AI via je browser.

Wat? Dacht je dat machines nog handmatig geprogrammeerd moeten worden? Nee joh, met ‘machine learning’ kunnen computers tegenwoordig letterlijk leren zelf associaties te maken. Google maakt het nu mogelijk om die wonderlijke technologie zelf te ondervinden in je browser.

Teachable Machine
Het maken van kunstmatige neurologische netwerken voor een A.I. is handmatig monnikenwerk. Dus, in plaats van het direct programmeren van een kunstmatige intelligentie programmeer je slechts de mogelijkheid om dingen te leren. Om dat ingewikkelde concept een beetje begrijpelijk te maken lanceerde Google de Teachable Machine. Het enige wat je nodig hebt is een browser en een webcam.

Deze demo A.I. kan 3 verschillende commando’s leren, die je aan een aantal ‘outputs’ kunt koppelen. Het meest simpele voorbeeld is het koppelen van 3 inputs (in het voorbeeld zwaaien, niet zwaaien en een gekke bek trekken) aan 3 verschillende GIF’s van dieren. Je leert de A.I. zo dat zwaaien bijvoorbeeld de katten-GIF moet triggeren.

Nogmaals, dat is het simpele voorbeeld. Je kunt de inputs ingewikkelder maken om te kijken waar de grenzen liggen. Onderscheidt de A.I. bijvoorbeeld met een relatieve zekerheid verschillende gelaatsuitdrukkingen of raakt de computer in de war van het verschil tussen rechts en links? De wonderen en beperkingen van deze intrigerende technologie worden zo op een speelse manier uitgelegd.

[gv data=”3BhkeY974Rg”][/gv]


Evil Corp.

Maar ook roept het vragen op die Google wellicht niet op had willen brengen bij dergelijke technologieën. Hoewel het miljardenbedrijf stelt dat alles lokaal gebeurt – en dus niet wordt opgeslagen op Google’s servers, kunnen doemdenkers met zulke initiatieven alvast in hun handen wrijven.

Nee, de Teachable Machine slaat in beginsel geen gekke foto’s van je op en onze privacy staat dus door het initiatief niet in het geding, maar het herinnert ons er ook aan waar machines toe in staat zijn. Een handje opsteken en een katten-GIF tonen is een onschuldige combinatie. Een computer leren een bepaald ras te identificeren om diegene vervolgens te vernietigen; Tja, dat is een kwalijke zaak.

Maar goed, daar is de Teachable Machine natuurlijk niet voor bedoeld. Het draait vooral om het leren te begrijpen van ‘deep learning’. Ga jij de gemakkelijk programmeerbare computer eens uittesten? Laat je bevindingen weten in de comments.

Ben jij zoals ik gefascineerd door alles wat met kunstmatige intelligentie te maken heeft? Check dan hier hoe A.I. kan inschatten hoe oud je bent. Of wat dacht je van een computer die binnen een oogopslag ziet of je gay bent of niet? Als klap op de vuurpijl lees je hier over een film die geschreven is door een computer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *