Ontdekking: Laser die geheime audio direct in je oor ‘lasert’

FUTURE
Spionnen, opgelet, want er is iets heel tofs uitgevonden.

Onderzoekers aan de Massachusetts Institute of Technology hebben een potentieel revolutionaire technologie ontdekt. Door middel van een speciale laser kunnen geluidsgolven door de lucht worden geschoten. De audioboodschap is vervolgens alleen op een bepaalde afstand van de transmitter te horen. Dit is hoe het werkt.

Lasers zijn in principe simpelweg gebundelde stralen licht, geen geluid. Toch hebben onderzoekers een manier gevonden om lasers te gebruiken voor het verzenden van audio. Het mooie van de techniek is dat de ontvanger geen apparaatje hoeft te gebruiken om de audio te ontvangen; de boodschap kan direct naar iemands oor gestuurd worden, zonder hoorbaar te zijn voor iemand anders.

De techniek maakt gebruik van een fenomeen genaamd ‘photoacoustic effect’. Wanneer materiaal specifiek licht absorbeert produceert het geluid. De onderzoekers gebruikten waterdamp aanwezig in de lucht om – door middel van speciaal afgesteld licht – geluidsgolven te creëren. Uiteindelijk konden audioboodschappen, maar ook tonen en muziek verstuurd worden.

Die ontdekking werd weer gecombineerd met een andere techniek, die door dezelfde onderzoekers werd ontwikkeld. Door het licht met geluidssnelheid af te vuren op de juiste golflengte voor het beoogde materiaal (in dit geval dus waterdamp) kon het geluid als het ware geëncodeerd worden. Oh, en de laser is – in tegenstelling tot deze uitvinding des doods – niet schadelijk voor de ogen of oren.

Een toevallige voorbijganger zou in principe de boodschap kunnen opvangen als hij door de laser loopt, maar door een specifieke golflengte te gebruiken is de audioboodschap alleen op een bepaalde afstand van de transmitter te horen. Die afstand bedraagt in het lab tot dusver 2,5 meter (met 60 db aan geluidssterkte) maar volgens de onderzoekers is de techniek gemakkelijk op te schalen.

Kortom, wellicht dat we straks allemaal een eigen film kunnen kijken in een speciale bioscoop waarbij het geluid van onze film naar onze oren gestreamed wordt. Het zou tevens een techniek kunnen zijn die bij spionage heel handig kan zijn. Maar goed, dat is natuurlijk allemaal nog toekomstmuziek (no pun intended). De onderzoekers zijn nu op zoek naar manieren om dit commercieel vatbaar te maken. In welke vorm ze dat willen doen, is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *