Onverslaanbare pokerrobot weet wanneer je bluft

Poker-Robot
Cepheus is een pokerrobot die leert van zijn tegenstanders, zodat hij inmiddels al zo goed als onverslaanbaar is.

Wetenschappers aan de University of Alberta presenteerden vanochtend Cepheus, een pokerbot die uitblinkt in heads-up limit hold’em. Dit is een variant op Texas Hold’em waarbij zowel de inzet van de spelers als het aantal rondes vooraf bepaald is. In de toekomst moeten ook andere, lastigere pokerspellen door Cepheus opgepikt kunnen worden.

Pokermarathon
Twee maanden lang speelde Cepheus meer dan een triljoen potjes poker, middels vierduizend processoren die zes miljard handelingen per seconde overwogen. Na deze intense pokermarathon was er 11 terabyte aan handelingen aanwezig in de database van de robot.

Door deze enorme hoeveelheid handelingen is haast voor iedere situatie het perfecte antwoord te verzinnen. Dit gebeurde al eerder bij schaken en dammen, maar de prestaties van Cepheus zijn een stuk indrukwekkender. Dat komt omdat bij poker niet alle informatie op tafel of het spelbord ligt.

Cepheus’ toekomst
De wetenschappers gaan Cepheus overigens niet gebruiken om rijk te worden met pokeren. In de toekomst zal de robot ingezet worden om militaire besluiten te overwegen en te helpen in de medische wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *