Oorlog tussen Segway en de concurrentie

Zo rollen ze
Al een jaar of tien rijden toeristen en irritante stadswachten voor paal met hun Segways. Sinds kort zijn er een paar andere aanbieders, zonder paal. En dat ziet Segway niet zitten.

Het duurde een tijdje voordat iemand het aandurfde om Segway aan te vallen op de markt voor mobiliteit voor luie mensen, maar inmiddels komen de Segway-achtigen als paddenstoelen uit de grond zetten. De uitvinders van het hele marktsegment hebben al jaren te kampen met een matig populariteit, op toeristische plekken zie je ze nog wel eens rijden en ook zie je her en der een stadswacht of een Marechaussee op de maffe wagentjes rondrijden. Echt een grote hit zijn de apparaten nooit geworden.

Segways zijn groot en onhandig, dat hebben ook de andere aanbieders gezien. Zij maken stuk voor stuk een kleinere variant op het concept.

1 Solowheel
Wie in Rotterdam woont zag de afgelopen jaren een Chinese man rondrijden op een Solowheel. Ironisch genoeg werd hij daar op een gegeven moment door stadswachten vanaf gehaald met een pittige prent in zij knuist als gevolg. Wellicht waren ze jaloers dat hij cooler was met zijn eenwieler dan zij met hun Segway. Zoals de naam al zegt is het een eenwieler, maar verder werkt de bediening bijna hetzelfde als de bediening van en Segway, dus met leunen.
[gv data=”WbZzMTEB_dw”][/gv]

2 IO hawk

De IO Hawk is ook een stuurloze Segway, maar hij heeft wel twee wielen.

3 Phunkee Duck

Je begrijpt nu waarom de fabrikanten allemaal rechtszaken tegen elkaar aan het voeren zijn, want de Phunkee Duck heeft nogal veel weg van de IO Hawk.

4 Hovertrax

De Hovertrax is van dezelfde fabrikant als de Solowheel, maar hij heeft net als de IO Hawk en de Phunkee Duck twee wielen. En ja, ook deze persoonlijke mobiel is onderwerp van een rechtszaak.

5 Segway
Zo rollen ze
De moeder van het hele marktsegment. De historie is wat bewogen, maar er wordt nog steeds aan de weg getimmerd door het bedrijf.

6 WalkCar

Dit is het Japanse antwoord op de alle Segwayklonen. Je moet hem nog wel even door een Kickstartercampagne heen steunen voor je hem kunt gebruiken.

7 Oxboard

Ook de Oxboard is een tweewieler die nogal veel lijkt op de Hovertrax en consorten.

In Rotterdam rijdt de Chinese man inmiddels rond op een tweewielig apparaatje, maar welke van de bovenstaande dat is, dat is niet helemaal duidelijk. De fabrikanten vinden zelf ook dat het nogal veel van elkaar weg heeft, dus ze hebben elkaar allemaal aangeklaagd:

Segway heeft Inventist, maker van de Solowheel en de Hovertrax voor het gerecht gedaagd wegens inbreuk op een patent. Investist heeft op zijn beurt een juridische knokpartij met IO Hawk, omdat die weer inbreuk zouden maken op patenten van Inventist. Phunkee Duck, lijkt de juridische dans te ontspringen en dat is boffen, want hun apparaatje wordt zo ongeveer het meest verkocht.

Eén reactie

  1. Haha om die foto van de Segway’s i.c.m. de titel moest ik wel een beetje lachen 😉

    Maar het is maar goed dat er wat concurrentie komt! Vooral de kleinere apparaten zijn interessant voor op stations/vliegvelden e.d.
    Er moet wel heel wat gebeuren voordat ik er zelf op zou stappen, maar kan me voorstellen dat sommigen het handig vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *