Op de verkeerde Google-link klikken: 3.000 euro boete

Op de verkeerde Google-link drukken: 3000 euro boete
Sacre blue! Het overkwam een Franse journalist die vertrouwelijke overheidsdocumenten eenvoudig had gevonden via Google.

Olivier Laurelli veronderstelde dat de documenten waar hij via de zoekfunctie van Google op stuitte openbaar toegankelijk waren. De Franse AIVD denkt daar heel anders over en beschuldigde Laurelli van diefstal.

De manier waarop de journalist 7,7 GB aan overheidsdocumenten vond, is echter niet zo onschuldig als de intentie van Laurelli doet vermoeden. Volgens hem was hij niet op zoek naar de documenten, maar kwam hij ze toevallig op een website tegen. Toen hij vervolgens naar de homepage wilden gaan, zag hij een inlogscherm. Met de download-software Wget heeft hij vervolgens de bestanden weten te downloaden.

Tot een gevangenisstraf is het uiteindelijk niet gekomen, omdat de rechter het verhaal van Laurelli aannemelijk vond.

In Nederland speelde in 2011 een dergelijk verhaal. Toen lekte de miljoenennota voortijdig. Een huis-tuin-en-keuken hacker veranderde simpelweg ‘2011’ voor ‘2012’ in de URL van het PDF-document dat toen al online stond.

Nog geen reacties

  1. Als je iets met wget kunt downloaden dan betekent dat dat het niet beveiligd is. En het is op internet alleen verboden om beveiligingen te doorbreken.
    Waarschijnlijk weet die rechter niet wat wget is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *