Op deze 10 TB Disk Drive past je volledige porno-collectie

Auteur: , 3 Reacties
WDC Diskdrive

Western Digital Corporation presenteert de HGST Ultrastar He10 HDD, een 10 terrabyte harddisk drive.

Het is niet de eerste 10TB HD, maar wel de eerste die perpendicular magnetic recording (PMR) gebruikt in plaats van shingled magnetic recording (SMR). De verschillen tussen de twee zijn wellicht stof voor een andere post. Voor nu volstaan we met de mededeling dat SMR voornamelijk geschikt is voor het archiveren van data, terwijl data op PMR toegankelijk en bruikbaar is zoals die op de harde schijf van je computer.

Dankzij speciale helium-technologie gebruikt de Ultrastar He10 56% minder watt per terrabyte dan voorgaande systemen. Netflix gebruikt al een tijdje de Helioseal Drives van WDC en roemt zowel de capaciteit als het lage energieverbruik. Versies van 4, 6 en 8 TB waren al beschikbaar en Netflix zegt in het persbericht van plan te zijn de nieuwe disk te integreren met de systemen die het reeds gebruikt.

Hoewel het systeem klein genoeg is om in een normale PC te passen, richt WDC zich vooral op gebruik door professionele cloud-services. Niet voor niets refereert de fabrikant dan ook herhaaldelijk aan het ding als een ‘data-center’.

Stel dat je deze HD zou willen vullen met 128kbps mp3’s, van drie minuten per stuk? Dan kan je er 3.744.914 op kwijt. Indrukwekkend, maar de voordelen van deze drive worden pas echt duidelijk als het gaat om video-productie. Voorbeeldje: de nieuwe virtual reality camera van Nokia, Ozo genaamd, heeft maar liefst 500 gig nodig voor slechts 45 minuten aan sferisch beeldmateriaal. Met dit apparaat kun je in totaal 900 minuten, oftewel 15 uur, aan materiaal kwijt. Klinkt al een stuk indrukwekkender.

Over prijs en verkrijgbaarheid is vooralsnog niets bekend.3 reacties

Nee hoor
@dotternetta: *badum ching*
@dotternetta: Hahaha

OT: Wel gaaf. Twee in m’n NAS.. coool.. maar ja ga voorlopig eerst maar een NAS of pc / moederbord vinden wat 10TB disks ondersteund.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).