Op deze datum krijgen we in Nederland ‘officieel’ 5G

storefront
5G komt zeer binnenkort naar heel Nederland.

Hoewel de smartphone-industrie al ontzettend lang met 5G in de weer is, was het relativerende kritiekpunt altijd dat we er in Nederland nog niet mee in de weer kunnen. Daar gaat zeer binnenkort verandering in komen.

Vanaf 2 oktober aanstaande gaat T-Mobile namelijk een landelijke test uitvoeren voor 5G. In eerste instantie heeft T-Mobile een vergunning van de Agentschap Telecom gekregen voor een test van een jaar, waarbij het hele land gedekt zal worden met deze snelle cellulaire technologie.

Het zal gaan om de 700Mhz-frequentie gaan waarop 5G op aangeleverd zal worden. Dat zullen netwerknerds herkennen als een frequentie waar andere services ook op aangeboden worden, waaronder digitale televisie. Het gaat hierbij daarentegen om een 2x10MHz verbinden, waar andere providers dus nog steeds bij kunnen.

In Den Haag gaat een vergelijkbare test uitgevoerd worden, waarbij T-Mobile wel de gehele 700Mhz-frequentie heeft gekregen. Den Haag is volgens de provider al langer een partner van T-Mobile omdat daar eerder al 5G-test mochten worden uitgevoerd. Ook die test zal 2 maanden lang duren.

De meesten zullen nog geen 5G-smartphone hebben, maar de ondersteuning voor die technologie wordt langzaam maar zeker handig. Na de eenjarige test in 2020 zou T-Mobile namelijk officieel met 5G in heel Nederland komen, dus dan wordt extra snel en stabiel internet een werkelijkheid.

Onder andere Apple speelt met het idee van een 5G smartphone terwijl grote jongens als Samsung al langer ondersteuning voor het netwerk bieden. Volgens Qualcomm hoef je overigens in 2020 geen smartphone van duizend euro te hebben om 5G te ontvangen; er zouden ook chips voor mid-rangers in aantocht zijn.

Foto @Mike Mozart (CC BY 2.0)

Lees ook: Dit is waarom T-Mobile het zo goed doet

Nog geen reacties

 1. Kortom, pas vanaf 2022 wordt het interessant met 5G in NL. Tegen die tijd hebben de meesten hier alweer een ander toestel.
  Enne, die dekking in heel NL verhalen kennen we wel …
  Bijna 2020 en nog steeds niet overal in NL perfecte 4G dekking. Ja, op papier.
  En dan praten we over een netwerk dat al een half decennium in NL bestaat.

  • @turbobrick: ik denk dat een vooruitzicht van landelijke dekking voor 5G vanaf 2022 er voor gaat zorgen dat er ongewild een enorme dip in de telefoonverkopen aan vooraf zal gaan. Wat eigenlijk helemaal niet nodig is, want zeker volgend jaar zal het gros van de flagship phones al zijn voorzien van een 5G modem.

   • @rrrobert: Klopt maar ook daar zitten generaties in. De 5G chipsets van NU en die van 2024 zullen totaal verschillend zijn.
    Oa het verbruik is nu best fors en daar zal dus met name flink wat optimalisatie moeten komen anders doen we met 4500mah anno 2023 weer 4 uur met een accu. net als 10 jaar geleden.

    Kortom, nu rustig een phone kopen zonder specifiek op 5G te letten en anno 2021/22 kijken voor een 5G toestel.

 2. Blijf het verbazingwekkend vinden hoe de waarschuwingen voor de gezondheid genegeerd worden… wetenschappers schreeuwen om nader onderzoek, maar het wordt gewoon doorgezet. Begrijp er niets van (en ja, ben zelf werkzaam in It met IoT etc.)

 3. Moet ik dan weer een nieuwe smartphone kopen? Oh, wacht eens even: dat is het hele verdienmodel ! Iedereen nieuwe spullen! Niet vrijwillig, maar gedwongen, want anders kun je niet meer concurreren of meedoen. Last van straling vanuit de lantarenpaal voor je huis? Wat doe je dan? Graag tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *