Oplichters op het internet kunnen niet aangepakt worden

Oplichters op het internet kunnen niet aangepakt worden
Dat is de bizarre doch realistische conclusie na een uitspraak van de Haarlemse rechtbank in een zaak tegen een Marktplaats-oplichter die tientallen mensen dupeerde. De politie staat machteloos.

De man die voor de rechter verscheen bood telkens producten van tussen de 15 en 55 euro aan – meestal cd’s of boeken – maar kwam nooit met de koopwaar over de brug. Een consequente oplichter die in het cachot thuishoort? Uiteraard. Maar omdat hij geen valse naam opgaf, of zich uitgaf voor een ander persoon, is er volgens de wet geen sprake van oplichting of flessentrekkerij. Waitwut?

Marktplaats wil wetswijziging

Omdat oplichters nu op vrije voeten blijven, kán het haast niet anders dan dat er binnenkort iets aan de wet wordt gesleuteld. Zowel de politie als Marktplaats pleiten daarom al voor een aanpassing in het wetsartikel over flessentrekkerij. In de Telegraaf zegt een woordvoerder:

“We hopen dat dit aanleiding is om snel met wetgeving te komen die past bij modern winkelen en handelen. Via een nieuwe wet moet het voor de politie en het Openbaar Ministerie mogelijk worden om samen met Marktplaats beter dit soort praktijken te kunnen bestrijden.”

Opgelicht en toch je gelijk halen? Dan kun je als gedupeerde een gang naar de civiele rechter maken om het geld terug te krijgen. Maar zeker bij kleinere bedragen is dit vaak niet de moeite.

Foto-cc: marcoderksen

4 reacties

  1. Je mag in Nederland geen eigen rechter spelen. Maar als de rechter, terwijl hij uitgebreid de kans had, zijn werk niet doet, dus verzaakt, dan vervalt in mijn ogen deze regel.

    Dus principe kwestie: als ik voor 50 euro op internet iets koop en het wordt niet geleverd, dan ga ik even persoonlijk mijn 50 euro terughalen. Desnoods met een klein beetje gepast geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *