Oppo presenteert 10X optische zoom op MWC 2019

Oppo-10x-lossless-zoom
Ook 5G-technologie is gepresenteerd tijdens het Oppo innovation event.

Aan de vooravond van MWC2019, hét jaarlijkse innovatie-event voor smartphones, presenteerde Oppo tijdens een apart Innovation Event de technieken die in komende smartphones worden verwacht. Wie kwam om de opvouwbare telefoon, waar Oppo volgens geruchten mee bezig is, te zien (of een andere nieuwe smartphone) werd teleurgesteld, want officieel werd er geen telefoon gepresenteerd. Wel werden twee nieuwe technische innovaties gepresenteerd. Oppo kwam met haar interpretatie van 5G-technologie. Deze laten we hier buiten beschouwing omdat de technologie in Nederland dit jaar nog niet grootschalig beschikbaar zal zijn. Daarnaast presenteerde men de technologie waarmee zij een 10X ‘lossless’ optische zoom mogelijk maken. Tot slot bleek er, onofficieel, toch nog een nieuwe telefoon aan te komen.

In januari kondigde Oppo aan dat zij een techniek heeft ontwikkeld waarmee je tot 10x kunt inzoomen met de camera’s op jouw telefoon zonder kwaliteit te verliezen. Deze techniek noemt Oppo zelf 10x lossless zoom. Op die term kan iets worden afgedongen. Toch blijft de techniek indrukwekkend. Wij zetten de belangrijkste punten van de techniek en het event op een rij.

Liggende camera´s en sensor
Het eerste probleem waar Oppo bij het ontwikkelen van deze techniek tegenaan liep was de manier om deze in een smartphone te passen. Als je de benodigde lenzen en sensor namelijk staand achter elkaar zou zetten, zoals gebruikelijk, zou de smartphone 15 mm dik worden. In een trend waar smartphones zo dun mogelijk worden gehouden is dat natuurlijk niet de bedoeling. Als oplossing verzon Oppo de techniek om de lenzen achter elkaar te leggen. Het beeld dat binnenkomt gaat eerst door een prisma om dan onder een hoek van 90 graden door de lenzen en de sensor te gaan. Op deze manier kan men de 10x lossless optische zoom aanbieden terwijl de smartphone maar 6,76 millimeter dik hoeft te zijn.

Drie camera´s met eigen functie
Om de zoom op deze manier mogelijk te maken heeft Oppo 3 camera´s ontwikkeld met ieder een eigen functie. De reguliere camera heeft een bereik van 48 MP met beeldstabilisatie. Daarnaast is een een ultra-groothoeklens van 120 graden ingebouwd. Tot slot is een telefotolens ingebouwd, eveneens met beeldstabilisator. Deze telefotolens is geslepen met de ‘d-cut’-technologie. Hierdoor ontstaat samen met de prisma de juiste verhouding om de beelden door de camera’s naar de sensor te sturen voor het zoomen.

De misleidende term 10x lossless zoom
Hoewel de techniek zonder meer spraakmakend is, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien, is er wel wat af te dingen op de terminologie. Zo berekent Oppo de factor 10 vanaf de voorste groothoeklens. Dit is echter niet gebruikelijk. Normaal gesproken bereken je de zoom-factor namelijk vanaf de primaire camera. Wie dat doet komt uit op een factor 6,66. Hoewel het gebruik van de zoomfunctie voor sommigen een duivels genoegen is, leek dit getal marketingtechnisch toch minder handig. Ook de term ‘zoom’ valt voor puristen iets af te dingen. De lenzen bewegen namelijk niet en dus zoomen ze niet letterlijk in. Ook ‘lossless’ is een rekbaar begrip. Volgens Oppo treedt er namelijk 0-kwaliteitsverlies op, maar dat is, met name bij de maximale zoom, niet helemaal waar. Het beeld wordt dan namelijk licht vervormd.

De informele lancering van een telefoon
Oppo lanceerde formeel geen telefoon. Zij kondigde aan dat de techniek in een telefoon verschijnt die in het tweede kwartaal van 2019 verschijnt. Wel maakte Oppo bekend dat de techniek klaar is voor massa-productie. Er was voor journalisten een proefopstelling gemaakt om de camera-techniek te testen. Men trof volgens rapportages een aantal telefoons aan die in een strak cover zaten en qua uiterlijke kenmerken niet overeen kwamen met de de specificaties van bekende modellen. Het journaille herkende onder meer een groot (groter dan 6,4 inch) Oled-scherm, een zeer vlotte processor, wat wel eens de Snapdragon 855 zou kunnen zijn en een nieuwe Skin, die vermoedelijk op Android negen draait. Daarmee lijkt het erop dat de lancering van een nieuwe telefoon wel eens dichterbij kan zijn dan gedacht. Hopelijk betreft het dan een stevig exemplaar.

Speciaal voor het Innovation event heeft Oppo een site met technische informatie ingericht en een filmpje geproduceerd waarmee je de technologie alvast kunt bekijken.

[gv data=”FvcTqIIAh9M”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *