OPPO Reno Z – Apparata review

Solid
Een compleet pakketje voor een zeer zachte prijs. Heeft Oppo met de Reno Z zojuist de officieuze titel van ‘mid-range-koning’ gewonnen?

Wat is het?
OPPO’s recente interpretatie van een mid-range topper staat regelrecht tegenover andere Chinese smartphones in deze categorie. Toestellen als de Xiaomi Pocophone F1, de Huawei P Smart en de Huawei P30 Lite zitten ongeveer in dezelfde prijsklassen en hebben vergelijkbare specs. Hoe doet Oppo het met de Reno Z en is de adviesprijs van zo’n €349 fair voor wat er in het doosje zit? Nou, daar kan ik grotendeels volmondig ja op zeggen, maar de camera en diens software zijn een verbeterpuntje.

Wanneer je de doos van een gloednieuwe OPPO Reno Z opent zul je aangenaam verrast zijn. Niet alleen levert OPPO de smartphone (uiteraard) en een oplaadkabel+brick, maar ook een set bedrade in-ear oortjes (met Apple-achtig AirPod-design) en een silicone semi-transparant hoesje dat uiteraard strak (misschien zelfs iets té strak) om de smartphone heen gaat.

Je bent dus eigenlijk direct uitgerust met alle accessoires die je nodig hebt voor een nieuwe smartphone, minus een screen protector. Die hadden ze er wat mij betreft nog bij mogen doen, al is een Gorilla Glass 5-display natuurlijk al tegen heel wat geweld opgewassen. Ook maken de flexibele silicone case en de verrassend goede oortjes het gemis van een toegewijde screen protector goed.

Performance
Met een MTK Helio P90 processor, 4GB RAM en 128GB opslagruimte (niet uitbreidbaar) lijkt de OPPO Reno Z op het eerste gezicht niet heel spetterend. Het Chinese merk is daarentegen voor een bijzondere insteek gegaan, die perfect door het design geïllustreerd wordt: strak, innovatief op de juiste plekken en minimalistisch op de plekken waar geen vuurwerk nodig is.

Daarbij mag wel gezegd worden dat ons review-exemplaar (blauw dat overloopt in paars) in mijn ogen, op z’n zachtst gezegd, echt niet mooi is. Gelukkig kunnen consumenten ook voor een neutralere zwarte uitvoering gaan. De body is daarbij grotendeels van plastic, wat te verwachten is van een mid-ranger. Dit betekent wel dat de zachtere behuizing sneller krassen zal vertonen dan bijvoorbeeld metaal of bewerkt glas.

Verder mogen we het geweldige 6.4-inch 2340×1080 pixels AMOLED display met 92% scherm-body-ratio, nog even in het zonnetje zetten. De hoeveelheid licht die het toestel uitzendt en de kleuren die het weet te produceren zijn fenomenaal, zeker in een segment waar AMOLED sowieso niet zo gebruikelijk is. Het toestel reageert ‘crisp’, de ervaring is soepel en OPPO’s eigen schil om Android, ColorOS 6, werkt zeer aangenaam. Ja, het design van de digitale buttons met felle kleuren kan voor sommigen wat kleuterachtig overkomen, maar het zorgt wel voor een intuïtieve gebruikerservaring.

Ook de game-modus zorgt voor een prettig gebruik tijdens het gamen. Op wat langere laadtijden bij sommige games na en ondanks de beperkte hoeveelheid RAM en off-brand processor draait de Reno Z prima mee met duurdere concurrenten. Tenzij je The Elder Scrolls Blades speelt want die crashte regelmatig (de game zit nog in beta, dus wellicht ligt het daaraan).

Mid-range toestel, high-end luxe
Voor een mid-ranger is het daarbij verbazingwekkend hoeveel luxe extra’s je buiten de goedgevulde doos meekrijgt. De Reno Z bevat wat betreft beveiliging een in-display vingerafdrukscanner én gezichtsherkenning. Dat is daarentegen uiteraard niet zonder de te verwachten tekortkomingen. De vingerafdrukscanner is een beetje traag en soms wat inconsistent terwijl de gezichtsherkenning gemakkelijk met een foto van mij op een andere smartphone gefopt kan worden. Wel herkent de software me met en zonder bril en zelfs met een zonnebril en koptelefoon op. Nou ja, of dat goed is weet ik niet, maar handig is het zeker.

Verder komt het toestel met 3.5mm jack, USB-C-aansluiting en een stevige 4,035mAh batterij met snel laden (ongeveer drie kwartier om hem volledig op te laden) wat een welkome eigenschap is, zeker met zo’n groot scherm dat ook nog eens uitzonderlijk helder is. De OPPO Reno Z kan gemakkelijk een hele dag onder normaal gebruik volhouden, wordt nauwelijks warm of traag onder stress en is hartstikke snel weer opgeladen.

Tot slot springt vooral de camera-module eruit. Of ja, juist niet, want hij is prachtig verwerkt in de body, met uitzondering van de speciaal ontworpen O-Dot. In eerste instantie dacht ik dat het om een uitstekende sensor of zoiets ging, maar het ceramische bolletje blijkt geen enkele andere functie te hebben dan de telefoon ietwat van de tafel op te tillen als hij (zonder hoesje) op de rug ligt. Dit is een ontzettend slimme manier om de camera-module te beschermen en zorgt er tevens voor dat het toestel niet over ieder glad oppervlak schaatst. In de praktijk is het nog maar de vraag of het een gimmick is of niet, want de camera-module is netjes bedekt met Gorilla Glass 5, dus hij zal het ook zonder O-Dot overleven. Het ziet er wel slick uit!

Ca-meh-ra
Dan heb ik wel het meeste positieve over de camera gezegd. Begrijp me niet verkeerd, de 48MP hoofdcamera met 5MP secondary lens is verre van slecht, maar met dergelijke megapixels en op basis van de stevige marketing rondom de set-up had ik wat meer verwacht.


Portretmodus

Overdag maakt de Reno Z uitstekende kiekjes en ook in het donker kan het toestel verrassend goed meedraaien. Wil je daarentegen iets fotograferen wat meer dan 10 meter van je verwijderd is, dan krijg je al een probleem. Ik mis dan de 10x optische zoom van de OPPO Reno 10x zoom. Dat toestel kost dan weer wel bijna twee keer zo veel, dus dat is misschien een beetje hoog gegrepen.


Standaard foto, daaronder dezelfde scène met 5x digitale zoom

Ook tijdens halfdonkere momenten weet OPPO’s camera-software niet zo goed wat het moet doen. De software herkent heel efficiënt of het om een zonsondergang, gras, water of stedelijke omgeving gaat maar wat er vervolgens precies gebeurt is mij niet duidelijk. Tijdens de onderstaande zonsondergang (waar ik het de software een beetje moeilijk maak met gebrek aan licht) herkent hij dat de zon onder gaat, maar toch blijft de foto redelijk donker.


Nachtmodus (zonsondergang pre-set)

OPPO geeft de software ook een A.I.-slider mee waar je zelf het percentage van A.I.-inmenging kunt instellen, maar tussen 100% en 0% zag ik werkelijk geen enkel verschil. Interessant om te benadrukken is dat de A.I. verder niet ‘dom’ of incompetent is. De onderstaande scène is geschoten op een uitzonderlijk grauwe en regenachtige dag, maar OPPO’s software geeft de bomen zelf extra kleur en de straat ziet er weer bijna gezellig uit. Een handige functie om alles op te fleuren, maar wil je een deprimerende scène schetsen dan kan dat (zelfs met 0% A.I.-inmenging) niet echt.


Standaard foto met A.I.-magie

En het is gek dat het toestel zó veel wil meehelpen in de meest simpele omgevingen, want tijdens het schieten van een video krijg je absoluut geen hulp. Wederom is de resolutie hartstikke scherp, maar in dit geval krijg je er geen OIS beeldstabilisatie bij. Kortom, al die prachtige pixels worden onleesbaar door het wilde schudden van een gemiddelde cameraman en dat is natuurlijk erg zonde.

Conclusie
Afhankelijk van je smaak is de OPPO Reno Z misschien niet zo mooi, maar het kraakheldere scherm, de geweldige performance met beperkte hardware en een overwegend goedgevuld doosje met alle accessoires maken dit toestel een geweldige keuze in zijn prijsklasse (en zelfs een beetje daarboven). Dat neemt niet weg dat OPPO hier en daar ook heeft moeten bezuinigen en het feit dat de camera-software misschien een flinke update kan gebruiken zou fervente camera-enthousiasten misschien kunnen weerhouden. Ook de plastic behuizing kan een kleine domper zijn voor mensen die een high-end smartphone voor een zacht prijsje verwachten.

Kortom, voor zo’n €349 kun je alleen maar van een geweldige smartphone spreken die op praktisch alle gebieden beter scoort dan veel vergelijkbaar geprijsde toestellen. Je moet ietwat inleveren op de body en ook de camera-software verdient nog wat aandacht. Er zijn daarentegen weinig pakketten zo compleet als de OPPO Reno Z.

Pluspunten

  • Goedgevulde doos met alle accessoires
  • Kraakhelder 6.4-inch AMOLED-scherm met goede kleuren
  • Geweldige performance met ingetogen hardware
  • Solide biometrische beveiliging voor mid-ranger
  • O-Dot en designkeuze camera-module
  • Indrukwekkende camera-set-up, maar..

Minpunten

  • ..A.I-software is inconsistent
  • A.I.-slider doet niks; geen controle over inmenging A.I.
  • Geen goede beeldstabilisatie
  • Plastic body
  • Keuze uit de kleuren zwart of lelijk (maar dat is persoonlijk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *