Oprichter BlackBerry pakt zijn biezen

Oprichter BlackBerry pakt zijn biezen
Mike Lazaridis, medeoprichter en ruim 20 jaar aan het hoofd van Research in Motion (RIM), is er klaar mee. Letterlijk.

Het nieuws komt bepaald niet als een verassing. Niet alleen omdat Lazaridis al sinds januari 2012, samen met mede-oprichter Jim Basillie, CEO-af is. Vooral omdat hij vorige week te kennen gaf een nieuw bedrijf te hebben opgericht genaamd Quantum Valley Investments, waarover de details nog summier zijn. Het heeft in ieder geval iets te maken met extreem snelle kwantumcomputers.

Mike Lazaridis was sinds zijn aftreden als hoofd van het bedrijf nog wel actief als onderdeel van de raad van bestuur. Per 1 mei legt hij die functie neer. Zijn aandeel in BlackBerry van 5,7% houdt hij wel. Thorsten Heins, voormalig COO, nam de positie van CEO vorig jaar over op aandringen van Lazaridis en zit vooralsnog stevig in het zadel.

Yo dawg. I heard you like Lazaridis.

Thorsten Heins had nog wel een goed woordje over voor de in Turkije geboren Lazaridis:

“Op een persoonlijk niveau ben ik Mike dankbaar voor zijn hulp, begeleiding en advies tijdens mijn eerste 15 maanden als CEO van Blackberry. Ik wens hem al het goede toe.”

En terwijl Lazaridis met zijn 52 jaar een nieuw tech-avontuur start, maakte BlackBerry bekend dat ze over het eerste kwartaal van 2013 zowaar winst hebben gemaakt. Wie had dat… Enfin, ze gingen met 94 miljoen euro de plus in en dat is beter dan analisten hadden verwacht. Kleine voetnoot: de omzet in het vierde fiscaal kwartaal van 2013, dat nu afloopt, is met 34 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar tot 2,7 miljard dollar. Ook gaf het bedrijf te kennen dat ze 3 miljoen gebruikers hebben verloren.

In de afgelopen drie maanden verkocht BlackBerry 6 miljoen smartphones. Over dezelfde periode in 2012 waren dat nog 6,9 miljoen exemplaren, een jaar eerder zelfs 11,1 miljoen stuks. Ja, de dalende trend is zichtbaar. Toch is er hoop, want de nieuwe BlackBerry Z10 komt op steeds meer markten beschikbaar. Vanaf 2 april ligt hij bij ons in de winkels.

[lg_folder folder=”BlackBerry/Z10/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Foto-cc: textlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *