Opvouwbare phone? Display van echt glas is nog onmogelijk

Huawei Mate X
Voorlopig moeten we het met plastic doen.

De opvouwbare smartphone-hype is nog maar net begonnen met de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X, en nu al werkt Corning, bekend van het harde Gorilla Glass, aan het verbeteren van de schermen. Helaas is een opvouwbare smartphone met een echt glazen scherm nog lang niet in zicht.

Hoewel ik behoorlijk te spreken ben over de nieuwe ontwikkelingen in de smartphone-industrie, zijn de eerste generatie toestellen nog lang niet perfect. Zo zie je de vouw in het scherm van de Galaxy Fold bijvoorbeeld hartstikke goed en het is nog maar de vraag hoe lang zo’n display overleeft; dat zullen we pas over een tijdje echt weten.

Eén ding is daarentegen zeker: de polymeer schermen die de eerste generatie opvouwbare smartphones hebben zijn niet zo duurzaam, sterk of mooi als écht glas. Maar volgens Corning-topman John Bayne (via Wired) tart de display-maker op het moment met de wetten van de natuur. “We willen een zeer strakke buig-radius en we willen dunnere smartphones, maar ze moeten ook schade kunnen overleven bij een val.”

En het combineren van die twee features is tot dusver een flinke uitdaging. En dat terwijl het Amerikaanse bedrijf twee soorten glas maakt die, ieder op zichzelf, een van die twee problemen aanpakt. Hun Willow Glass is letterlijk oprolbaar maar broos, terwijl het Gorilla Glass keihard is maar niet vouwbaar.

Nu zijn die twee technieken in principe met elkaar te combineren, maar het probleem van Willow Glass is de manier waarop het gemaakt wordt. Door de gesmolten zoutoplossing waar het materiaal ingedoopt wordt, ontstaat de buigbare eigenschap. Maar wanneer er transistoren bij het Willow Glass in de buurt komen, gaat het mis. De zout-ionen vreten de transistoren op waardoor touchscreen Willow Glass onmogelijk is.

Op het moment werkt het bedrijf aan prototypes die al aan bepaalde aspecten van de eisen voldoen. De kunst is volgens de topman om al die eisen bij elkaar te brengen. Wanneer Corning een glas-soort heeft ontwikkeld dat buigt, transistoren accepteert, hard is, een kleine buig-radius heeft en grotendeels krasbestendig is, zullen we het glas ongetwijfeld in de nieuwste buigbare smartphones terugzien.

Tot die tijd moeten we het daarentegen met plastic schermen doen, wat het wachten op de tweede generatie Galaxy Folds en Mate X’en het wellicht wel waard maakt. Spigen had het met het maken van de hoesjes wat dat betreft een stuk makkelijker zeg…

Lees ook: Apple’s vouwbare smartphone lijkt op Samsung Galaxy Fold?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *