Oude Apple I brengt kwart miljoen euro op

Twee Steves houden een computer vast
Van Apple-gebruikers wordt soms wel eens gezegd dat ze hele goede early adopters van nieuwe techniek zijn. Dan hebben ze vast de nieuwe eigenaar van deze Apple I nog niet ontmoet.

Uiteraard zal niemand meer serieus een Apple I gebruiken als werkmachine, en de computer die afgelopen dinsdag bij het Britse veilinghuis Christie’s onder de hamer ging zal dan ook een leven als verzamelobject tegemoet gaan. Een duur verzamelobject, dat wel.

De inmiddels meer dan 37 jaar oude computer was schijnbaar een goede investering geweest als deze nog van de eerste eigenaar was. De Apple I ging uiteindelijk voor 320.000 Amerikaanse dollar, of 249.000 euro, van de hand. Voor deze prijs ontving de koper het moederbord, een replica van de handleiding, en een foto van de vaders van het Californische merk; Steve Jobs en Steve Wozniak. Destijds kostte de computer een fractie daarvan, namelijk 666,66 Amerikaanse dollar. Voor dat geld moest je zelf nog het een en ander aanleveren, en zat er waarschijnlijk ook geen foto bij.

Het geveilde exemplaar was overigens een van de eerste 25 Apple I’s die van de band uit de garage rolde in Cupertino. Het maakte voor de waarde niet veel uit, want eerder dit jaar werd een ander exemplaar verkocht voor meer dan een half miljoen euro. Deze is dus een koopje geweest, relatief gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *