OV-chipkaart levert onterecht tientallen miljoenen op

OV-chipkaart levert onterecht tientallen miljoenen op
De digitalisering van het trein- en buskaartje kost de consument én vervoerders onbedoeld meer geld. Wie. Had. Dat. Gedacht.

The 1 procent

De Telegraaf deed rondvraag bij vervoerbedrijven en claimt dat er door reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart in het openbaar vervoer miljoenen binnenstromen. Dat zit zo: wie gebruik maakt van een ov-chipkaart betaalt als borg een instaptarief. Voor de tram, bus, en metro is dat vier euro. In treinen tien tot twintig euro. Dit bedrag wordt verrekend als er op locatie uitgechekt wordt, maar vergeet je uit te checken, dan ben je je borg kwijt. Bedrijven als NS, Veolia en Connexxion zeggen dat ongeveer 1 procent vergeet uit te checken.

30 miljoen

Dat is toch simpel een kwestie van het geld terugvragen? Uiteraard. Maar in de praktijk blijkt (uit onderzoek) dat slechts tien procent dit doet. De uitcheckvergeters brengen ongeveer 33 miljoen euro aan borg binnen, minus die 10 procent die geld terugvraagt houden ze nog steeds 30 miljoen over.

Makkelijk cashen voor grote partijen als Connexion, maar zij hebben ook hevige kritiek op de ov-chipkaart. het systeem zou ‘nodeloos ingewikkeld en kostbaar’ zijn. Men wil dan ook weer terug naar het systeem van zones in bussen. Oh, en het ov-chipkaartje is sinds kort ook moeilijker te hacken.

Nog geen reacties

  1. Is dit weer zo’n gevalletje ‘journalisten die elkaar lekker napraten zonder zich af te vragen of het wel klopt’?

    Voor dat ‘geld terugvragen’ moeten de vervoerders namelijk wel hele organisaties en procedures opzetten (die bij het strippenkaarsysteem niet nodig waren), en de kosten daarvan worden voor het gemak maar even vergeten.

    Ook zou het handig zijn om te vermelden waar die 33 miljoen vandaan komt. Wilde gok, grove schatting, wetenschappelijk onderzocht, navraag gedaan bij vervoerders?

    Dit artikel riekt naar stemmingmakerij, als ik dat zoek ga ik wel bij de Telegraaf kijken. Oh wacht, daar hebben jullie het van overgenomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *