Overheid huurt Amerikaans datacentrum, niet zo slim bezig

Zo komt ie dus aan van die flaporen
Met alle aandacht die de laatste tijd gegeven is aan het veilig houden van je gegevens, en het hele gedoe rond Amerika’s niet-meer-zo-top secret bewakingsprogramma PRISM, zou je zeggen dat men wel wat voorzichtiger is met het toevertrouwen van data aan anderen.

De enige die dit schijnbaar niet heeft meegekregen is onze eigen Nederlandse overheid. Recent zijn onze ambtenaartjes aan het overstappen naar de cloud, wat betekent dat heel veel gegevens die eerst in eigen beheer opgeslagen werden nu op een server worden gezet en zo in de internetwolk worden geduwd. De benodigde capaciteit en serverruimte worden uitbesteed aan Equinix, een Amerikaans bedrijf met datacentra in onder andere Amsterdam. En wat deed de Amerikaanse overheid ook al weer met gegevens? Juist.

Ondanks dat de servers niet op Amerikaans grondgebied staan, vallen ze nog steeds onder Amerikaanse wetgeving (want Amerikaans bedrijf). Volgens Maarten Hillenaar, hoofd ICT bij de Nederlandse overheid, kan het meekijk-systeem eenvoudig ontkoppeld worden. Daarentegen volgens Chris Verhoef, hoogleraar informatica op de Vrije Universiteit in Amsterdam, is dat een wassen neus.

”Amerikanen kunnen sowieso altijd vragen stellen aan de Nederlandse overheid over mensen en organisaties. In die zin is er niets nieuws onder de zon. Rijkswaterstaat had eerder ook al een datacentrum in handen van een Amerikaans bedrijf.”

De vraag blijft natuurlijk of er op die servers werkelijk wat interessants staat. Hillenaar geeft aan dat er informatie over grote projecten op staat (Mochten de Amerikanen benieuwd zijn naar het daverende succes van de Noord-Zuid lijn), maar ook gaan de feeds van de camera’s boven de matrixborden op de snelweg over dit datacentrum.

Eén reactie

  1. ‘De vraag blijft natuurlijk of er op die servers werkelijk wat interessants staat.´

    Het gaat om het privacyprincipe. Niet stiekem achter m´n rug om in de gaten gehouden worden en behandelen als criminele verdachte. Zo interessant ben ik heus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *