Overvloed aan wifi-netwerken zorgt voor slechte verbinding

wifi-verbindingen-nederland
Als je in Nederland gebruik maakt van draadloos internet, dan is de kans groot dat je verbinding regelmatig wegvalt. De oorzaak hiervan ligt bij het enorme aantal verschillende wifi-netwerken.

Volgens het Agentschap Telecom valt er nog heel wat te winnen op het gebied van wifi-kwaliteit in Nederland. Als onderdeel van het ministerie van Economische Zaken deden zij een onderzoek, waaruit blijkt dat meer dan de helft van alle wifi-gebruikers in Nederland verbindingsproblemen ervaart.

2,4 GHZ band
Het probleem ligt volgens het agentschap bij het gebruik van de 2,4 GHz band, waar simpelweg teveel mensen gebruik van maken. Hierdoor ontstaan storingen die alleen maar toenemen naarmate er meer van dit soort netwerken worden opgestart. Vooral tijdens het versturen van foto’s, het downloaden van een film of tijdens het Skypen levert dit vertragingen of een verbroken verbinding op, aldus het agentschap.

De oplossing van het Agentschap Telecom ligt voor de hand: het is tijd om over te stappen naar een andere frequentie. Zodra steeds meer mensen een 5 GHz verbinding kiezen, neemt het aantal storingen op de 2,4 GHz band af, en neemt de algemene kwaliteit van wifi in Nederland dus toe.

Maak de overstap
De meeste moderne routers ondersteunen deze verbinding al, dus is het slechts een kwestie van het wijzigen van je instellingen. Bovendien kunnen dual-band routers op beide frequenties werken. Vervolgens hangt het nog van je andere apparatuur af of een dergelijke verbinding ondersteund wordt, al moet dit bij de apparatuur die je de laatste paar jaar aangeschaft hebt geen problemen opleveren.

Mocht je de overstap naar de 5GHZ band maken, dan kun je op een aantal verbeteringen rekenen. Zo is er een snellere verbinding mogelijk door de grotere bandbreedte, en stoort het wifi-signaal een stuk minder.

5 reacties

  1. Mijn ervaring met 5GHz wifi is wel dat de range door muren en andere obstakels aanzienlijk minder is dan bij 2,4GHz. Maar het is wel een stuk sneller inderdaad (zonder die obstakels).

  2. Nergens last van om eerlijk te zijn. De netwerken hier in de buurt zitten allemaal op hetzelfde kanaal, genoeg vrije ruimte.

    • @drdedofi: “storingsgevoeliger omdat de amplitude van het signaal kleiner is dan bij 2.4ghz”?

      *zucht*. Hogere frequenties = kortere golven bedoel je. Sneller gedempt door muren etc. en daardoor een slechte signal/noise ratio. Heeft niets maar dan ook helemaal niets te maken met de “amplitude van het signaal”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *