Overzicht: PUBG is een gebroken zooitje maar krijgt overal een 9+

Battlegrounds is een hit, maar is het het waarD?
De game mag dan wel ‘versie 1.0’ dragen, maar is zeker nog niet af.

Playerunknown’s Battlegrounds is niet alleen de grondlegger van de popularisering van ‘battle royale’ shooters, maar tevens de populairste game ooit gemaakt. Vandaag nog werd bekend gemaakt dat de game 30 miljoen keer werd verkocht! Met het uitkomen van de volledige versie (1.0) en de release van de Xbox One-versie in dezelfde maand is het hoogtijd voor een reviewoverzicht. Wat blijkt? De game is een nog steeds een regelrecht zooitje, maar reviewers vinden het geweldig.

Metro UK – 9/10
Na een klein jaartje in Early Access gezeten te hebben, is de volledige PC-versie van Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG in het kort) eindelijk uit. Gisteravond speelde ik versie 1.0 voor het eerst en hoewel er ontzettend veel verbeterd is, de game vele malen beter draait, de netcode niet meer zo tergend is en de vuurgevechten een stuk consequenter zijn, is het nog steeds een visueel en technisch rommeltje.

[gv data=”ODWCbu_cuqk”][/gv]

Dat neemt niet weg dat conceptueel gezien, de game een ware traktatie is. En ja, ga je als reviewer nu de favoriete hobby van bijna 30 miljoen spelers afzeiken? Nee, natuurlijk niet. “PUBG is een game van oneindig veel verhalen, geen enkele daarvan is scripted. Het is freeform game design op zijn best; de hand van de developer is nauwelijks aanwezig en alles wat er gebeurt komt door de acties van de spelers zelf. (…) Alles wat je doet is een potentiële keuze tussen leven en dood terwijl je wanhopig overweegt of je naar wapens en uitrusting moet zoeken, op de altijd krimpende map moet anticiperen of moet oppassen voor de andere 99 spelers die zich ieder moment kunnen laten zien.”

Maar is dat concept een 9/10 waard? Ja, zo stelt Metro UK. “De ruwe aantrekkingskracht van PUBG is genoeg om alle problemen te vergeten. Dit is sowieso de multiplayer-ervaring van een generatie en de battle royale [gamemodus] lijkt zo alom vertegenwoordigd te worden als dat ‘deathmatch’ nu is. Het is PUBG dat dit concept wist te populariseren en de 1.0-versie voor de PC is momenteel de beste manier om dat te ervaren. Het beste van alles? Het kan alleen nog maar beter worden.”

Polygon – 10/10
De titel van de review van Polygon spreekt boekdelen en zal de fanbase ongetwijfeld wat uit elkaar trekken. ‘Playerunknown’s Battlegrounds is imperfect perfect.’ Maar een 10/10?! Nu, Polygon is niet blind voor de rammelende staat van de game, maar stelt net zoals hierboven dat de game kwa concept ongeëvenaard goed is. De uitwerking is daarentegen nog filosofischer bij het Amerikaanse medium.

“Veel games berusten op de bekende ’taal’ van games – rode tonnen exploderen en knipperende rode lichtjes markeren de zwakke plekken van je vijanden – terwijl er telkens een paar nieuwe ‘zinnen’ worden toegevoegd tijdens het spelen. Maar games die bestaande genres op z’n kop gooien of compleet nieuwe genres op de kaart zetten, leren je een compleet nieuwe ’taal’ die uiteindelijk weer gepolijst, aangepast en verbeterd moet worden in volgende games.”

[gv data=”uZ6uwbUszsE”][/gv]

“PUBG is de verfijning van een nieuwe ’taal’ van het spelen, maar de reden dat deze game een plekje verdient in het videogame canon is het feit dat alles conceptueel zo efficiënt is. De game is niet per se toegankelijk voor iedere speler, maar het is begrijpelijk. Iedereen kan gemakkelijk deze game leren ‘lezen’, simpelweg door de kijken zie je gemakkelijk alle spanning, al het plezier en al het drama.”

US Gamer – 4/5
US Gamer beschrijft misschien wel het beste waarom veel media PUBG als een geweldige game bestempelen. Niet alleen het concept is namelijk ontzettend solide, maar tevens veranderd de natuur van games tegenwoordig. Waar een game vroeger in de winkel lag wanneer deze helemaal af was, krijgen veel spellen tegenwoordig jaren na de initiële release nog steeds updates. Kijk bijvoorbeeld naar het meesterlijke Overwatch, dat nog steeds nieuwe heroes en maps krijgt.

“PUBG is gemakkelijk om op te pakken, maar moeilijk om meester te worden. Het is spannend zonder dat het altijd als een high-speed gevecht hoeft te voelen. Zelfs als je naar iemand anders kijkt die speelt, wordt je geëntertaind en brengt het dezelfde gevoelens op als dat je zelf speelt. Dat brengt ons bij de arbitraire natuur van het alles. I had deze review gisteren kunnen schrijven of vorige maand; het was grotendeels hetzelfde gebleven. PUBG is de meest consistente stroom van plezier die ik dit jaar heb gehad en dat verandert niet, ongeacht wat het de huidige versie is.”

Foto @Steam Crytank

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *