Overzicht: The Disaster Artist is een comedy meesterwerk

James Franco schittert als Tommy Wiseau
James Franco levert zowel een ode aan ‘The Room’ als het biopic- en comedy-genre.

James Franco scoort gigantisch met zijn parodie/biopic/comedy over het proces van het maken van Tommy Wiseau’s ‘The Room’, weids gezien als de beste slechtste film ooit gemaakt. Ironisch genoeg hoeft het persifleren van de beste slechtste film niet een slechte film als eindresultaat te hebben. Sterker nog, critici zijn lovend over deze bijzondere meta-comedy.

The Verge
Het maken van een meta-film, biopic en hilarische comedy in één is tot dusver een onmogelijke taak geweest, maar James Franco flikt het met The Disaster Artist. “The Disaster Artist – een film over het maken van The Room – is niet alleen een bijzonder voorbeeld van een oprecht grappige biopic, maar tevens een subtiel meta-commentaar op het maken van een cultfilm.”

“De film is geregisseerd door Jamer Franco (tevens in de hoofdrol) en is gebaseerd op het excellente non-fictieboek van dezelfde naam, geschreven door Greg Sestero, Wiseau’s vriend en medespeler in The Room. De film versoepelt en condenseert delen van het verhaal. (…) Maar alle bizarre momenten zijn verbazingwekkend echt gebeurd, zowel volgens Wiseau als Sestero.”

[gv data=”cMKX2tE5Luk”][/gv]

“The Room’s fouten zijn belachelijk en hilarisch en The Disaster Artist bewijst dat deze blunders in de context van een filmopname net zo grappig kunnen zijn. De cast en crew vechten zich met inhumane werkomstandigheden door de rommel van absurde scenes terwijl Wiseau geen idee lijkt te hebben hoe zijn eigen screenplay in elkaar steekt. (…) Franco vertolkt een mythe, een heilige die zijn dromen en ambities volgt – zelfs, of misschien juist omdat – deze dromen objectief gezien verschrikkelijk zijn.”

Collider
Maar gek genoeg draait The Disaster Artist helemaal niet alleen om het belachelijk maken van The Room. In Plaats daarvan gaat de film verrassend diep. “Ongeacht mijn (negatieve, red.) gevoelens jegens The Room, gebruikt James Franco’s adaptatie The Disaster Artists (boek, red.) slechts als springplank voor een verhaal over vriendschap en creativiteit. De film draait niet alleen om het bedienen van de fans van de originele film, maar focust zich vooral op het humaniseren van Wiseau door middel van zijn vriendschap met Sistero. Je zult de hele film door lachen, maar uiteindelijk zul je gecharmeerd zijn van de oprechtheid en beminbaarheid van de film.”

“Door te focussen op emotie van de hoofdpersonages is The Disaster Artist verrassend eerlijk en gaat de film veel verder dan simpele waardering van The Room. Ja, mensen die The Room hebben gezien zullen iets meer uit de film weten te halen, maar degenen die de film niet gezien hebben zullen genoeg te lachen hebben vanwege de absurditeit waarmee deze cult hit gemaakt werd.”

IGN US
IGN US vat de mening van de bovenstaande critici nog even haarfijn samen: “Er zijn goede films, er zijn slechte films, er zijn verschrikkelijke films en dan is er nog The Room, een film zo absurd incompetent dat je het gevoel krijgt dat hij nooit had mogen bestaan. James Franco’s The Disaster Artist onthult daarentegen de vreemde en (klaarblijkelijk) waargebeurde verhalen over hoe de slechtste film ooit gemaakt überhaupt gemaakt heeft kunnen worden. En het is een uitzonderlijk hartverwarmende ode aan indie kunst.”

Maar uiteindelijk, hoe solide of aantrekkelijk het concept ook is, staat of valt een dergelijke biopic bij de acteerprestaties van de hoofdrolspelers. Hoe zit dat in The Disaster Artist? Nou, IGN is lovend: “Het zijn twee geweldige rollen voor beide Franco’s (James en zijn broertje Dave, red.), die elkaar prachtig balanceren, maar James Franco pakt de rol van Tommy Wiseau en rent ermee weg. Dit is een van de beste en meest buitenaardse performances van het jaar.”

Okay, om het af te leren:
[gv data=”C-IvV8thrO4″][/gv]

Meer reviewoverzichten lezen? Check dan hier de straffende recensies van Netflix’ The Punisher. Ook waren recensenten niet erg te spreken over DC’s versie van The Avengers in Justice League. Of wat dacht je van de lovende recensies van Stranger Things seizoen 2? Die vindt je hier.

Foto @A24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *