Ozobot: Programmeer deze robot door te tekenen

Auteur: , Geen reacties
Ozobot

Je hebt geen programmeerskills nodig om dit kleine robotje te laten rijden. Met een wit papiertje en een zwarte stift kom je al een heel eind.

Toegegeven, de Ozobot kun je misschien niet inzetten om je huis te bewaken, maar hem programmeren is zo makkelijk als een rechte lijn trekken, letterlijk.

Geen Bluetooth of wifi
Voor vijftig dollar kun je jouw eigen minirobotje bestellen, exclusief de kosten voor wat gekleurde stiften. De Ozobot heeft naast een micro-USB-poort om op te laden namelijk geen andere manieren om met de buitenwereld te communiceren. Geen wifi of Bluetooth dus, dus complexe algoritmes programmeren voor deze robot is onmogelijk.

De onderkant van de Ozobot bestaat gelukkig uit een collectie aan sensoren, die kleur en contrast kunnen detecteren. Hierdoor volgt de bot de paden die jij tekent op een wit velletje papier, of maakt met de bijbehorende tablet-app, zodat hij op het scherm van je tablet rond kan rijden.

Kleurencombinaties
Het kleine beetje AI dat wel ingebouwd is bepaalt welke kant hij (willekeurig) op moet gaan als je een kruispunt tekent. Het gaat echter wel wat dieper dan alleen een lijntje tekenen. De robot reageert namelijk op de kleuren waar hij overheen rolt. Maak je een lijn met blauw, rood, blauw dan zal de Ozobot omdraaien en de andere kant oprijden. Blauw, groen en blauw zorgen voor een hogere snelheid.

In de bijbehorende app hebben de makers van de Ozobot een hoop puzzels gemaakt, zodat je (hieronder) kunt zien dat er nog aardig wat te doen valt met een dergelijk simpel robotje. Je kunt je eigen exemplaar via deze link bestellen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).