Pas op! Er is een nep-cryptowallet in omloop

Auteur: , Geen reacties
Goed de kleine lettertjes lezen

SpriteCoin is geen grap, als ze je pc eenmaal 'gijzelen'.

Investeren in cryptovaluta is een riskante business, zeker wanneer je je geld via een service wilt investeren die er eigenlijk op uit is om je te belazeren. Cybersecuritybedrijf Fortinet FortiGuard Labs ontdekte een aangepaste ransomware die lijkt in te stappen op de hype rondom cryptovaluta.

De ‘SpriteCoin wallet’ is een geniepige manier waarom geld van nietsvermoedende ‘investeerders’ wordt afgetroggeld. Wanneer je een account probeert aan te maken bij wallet SpriteCoin krijg je niet eenblockchain op je pc, maar een virus dat bepaalde bestanden versleuteld met de extensie ‘.encrypted’. Vervolgens moet het slachtoffer geld overmaken in de vorm van cryptomunt Monero, toepasselijk de cryptocurrency van de onderwereld genoemd. Omgerekend moet het slachtoffer zo’n €75.- euro overboeken (0,3 MXR).

Het ergste van deze scam? Tijdens de ontgrendeling (vermoedelijk na de betaling) wordt tevens een andere vorm van malware op de computer van het slachtoffer geïnstalleerd. Hiermee kunnen de criminelen bepaalde digitale certificaten aflezen, afbeeldingen digitaal inscannen en zelfs je webcam aanzetten. Het bedrijf raadt daarom aan om regelmatig een offline back-up te maken van belangrijke bestanden.

Het is overigens niet de eerste keer dat criminelen door middel van de cryptocurrency-hype proberen onrechtmatig geld te verdienen. Zo werden er recentelijk virussen gespot in cryptocurrency-berichten via Facebook Messenger. Ook wordt er zeer regelmatig door middel van de rekenkracht van jouw pc naar cryptovaluta gemined.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).