Pas op met digitaal speelgoed

Pas op met digitaal speelgoed
De komende dagen slaan we weer en masse Sinterklaas en kerstcadeau’s voor onze kinderen in. Maar letten we eigenlijk wel genoeg op de gevaren van dit digitale speelgoed?

Volgens Trend Micro niet. veel ouders (om maar te zwijgen over grootouders) hebben geen idee van de potentiële risico’s dat speelgoed als gameconsoles, drones, spycams en interactieve Barbie’s met zich meebrengen. Deze beveiliger van de cloud heeft 4 potentiële gevaren van digitaal speelgoed op een rij gezet.

1. Camera

Parret Disco

Steeds meer speelgoed heeft een camera en/of microfoon die gegevens deelt met het internet. Denk aan tablets, digitale fotocamera’s, radiografisch bestuurbare auto’s, drones en allerlei soorten (web)camera’s . Maar wat doet al dat speelgoed met de foto’s en opnames die ze maken? Staan die op het apparaat zelf, of gaan ze ‘de cloud in’? En wat gebeurt ermee in de cloud? Check voordat je dit soort speelgoed in gebruik neemt goed de privacy settings.


2. Diefstal persoonlijke gegevens

playstation 4 pro
Een Playstation, X-Box of Wii zijn een stuk minder aantrekkelijk wanneer ze geen connectie hebben met internet. Stap 1 bij het instellen van een spelcomputer is het aanmaken van een account om online te kunnen spelen. Vaak worden daar ook creditcardgegevens aan gekoppeld. Bij steeds meer speelgoed zijn ook speciale apps te downloaden waarin allerlei persoonlijke informatie wordt gevraagd. De meeste fabrikanten willen een compleet profiel opbouwen van je naam, adres, e-mail, telefoonnummer et cetera. Bedenk goed welke informatie je deelt.

3. GPS-trackers: Wie toch weg is, blijft gezien

Fitness trackers zijn onzin
Smart watches, smartphones en tablets. Dit is slechts een kleine greep uit de digitale apparaten die tegenwoordig een GPS-tracker hebben. Heel handig als je wil weten waar je kind uithangt of om de locatie van een feestje te taggen. Maar als jij via internet kunt zien waar je kind is, dan kan iemand anders dat mogelijk ook. Naast bedrijven die handelen in persoonlijke data – waarbij locatiegegevens zeer interessant zijn – zijn er ook altijd mensen die proberen in te breken op zulke apparaten. Bepaal bij je aangeschafte apparaat wat echt nodig is.

4.Biometrie: je geeft ze een vinger…

Au!

De nieuwste iPhone’s maken er al driftig gebruik van, maar ook sommige Barbie’s en speciale dagboeken, kluisjes en apps maken steeds vaker gebruik van biometrie. Unieke lichaamseigenschappen, zoals een vingerafdruk of het geluid van je stem, worden gebruikt om toegang te krijgen tot een apparaat of online dienst. Klinkt handig, maar check goed wat er met die biometrische gegevens van jouw kinderen gebeurt. Worden die op het apparaat zelf opgeslagen, of in ‘de cloud’? Zorg ervoor dat jij eigenaar blijft van de unieke biometrische data van jouw kinderen en dat ze dus direct verwijderd worden wanneer jij dat wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *