Patentschending door Apple blijkt dure grap

Apple
Volgens de rechter heeft Apple gepatenteerde microchip-technologie gejat en daar heeft het nu een forse boete voor gekregen.

$234 miljoen, oftwel 237 miljoen euro. Dat bedrag mag Apple gaan overmaken aan de universiteit van Wisconsin voor het schenden van het processorpatent, dat betrekking heeft op een technologie om processoren in computers beter te laten presteren. Na drie uur overleggen kwam de jury op dit bedrag uit, 164 miljoen dollar minder dan de universiteit had geclaimd. Rechter William Conley noemde de uitvinding van Dr. Sohi van de universiteit ‘baanbrekend’. Apple heeft geen commentaar geleverd op de uitspraak.

Deze zaak heeft betrekking op het gebruik van de technologie in de iPhone 5s, 6 and 6 Plus. Er is een aparte zaak aangespannen voor de nieuwste modellen, de 6s en 6s Plus, dus mogelijk komt er nog een extra bedrag bij. Voor hetzelfde patent werd ook al eens een zaak aangespannen tegen Intel, dat gebeurde in 2008. Die zaak werd buiten de rechtbank geschikt voor een niet nader bekendgemaakt bedrag.

Hoewel 234 miljoen dollar een fors bedrag is blijft de schade voor Apple te overzien: de jaarlijkse omzet bedroeg in 2014 182 miljard dollar.

Nog geen reacties

  1. Misschien eens tijd dat patenten alleen worden geaccepteerd als er een werkend exemplaar wordt laten zien. Dat vage ideeën en concepten deponeren en als iemand dat ook eens bedenkt en ontwikkeld meteen om geld gaan bietsen is een erg storende bezigheid. (Overigens doet Apple hier ook vrolijk aan mee, dus dit is wel eens een goed koekje van eigen deeg.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *