Patreon: Ondergang van Indiegogo, Kickstarter en YouTube?

Auteur: , Geen reacties
logo

Patreon neemt langzaam de wereld van crowdfunding over.

Patreon is een opkomende grootmacht in de wereld van crowdfunding. De site heeft op het moment bijna 1 miljoen actieve backers, alsmede 50.000 content creators. Wordt Patreon de ondergang van hoofdrolspelers Indiegogo en Kickstarter?

Concept
In tegenstelling tot de twee genoemde crowdfunding-platformen, hanteert Patreon geen eenmalige pledge. In plaats daarvan kunnen gebruikers een soort abonnement afsluiten; maandelijks betalen gebruikers voor allerlei content, gehuld achter een pay wall. Creators kunnen verschillende niveau’s toevoegen aan hun content, zodat fans verschillende hoeveelheden kunnen betalen, afhankelijk van de content.

YouTube

Naast de directe concurrentie met Kickstarter en Indiegogo moet ook YouTube rekening houden met Patreon. Waar het gigantische videoplatform mager betaalt voor ongerelateerde ads, creƫert Patreon een concept waardoor gebruikers en creators beter op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor kunnen kleinere projecten of producten bedoeld voor een niche toch rendabel worden.

Daar komt ook nog eens bij kijken dat YouTube de laatste maanden behoorlijk slechte beslissingen lijkt te maken. Zo heeft het platform problemen met grootverdiener PewDiePie en werd het recentelijk een stuk moeilijker gemaakt om geld via het platform te verdienen.

Andere concurrenten

Ook maakt Patreon het moeilijker voor Instagram en Snapchat. De sociale media stimuleren hun creators namelijk nauwelijks. Waar creatievelingen op Patreon een flinke boterham kunnen verdienen met crowdfunding en reclame-inkomsten, geven Instagram en Snapchat zelfs de populairste content creators geen rode cent van de omzet gemaakt door middel van ads.

Kortom, Patreon is een snelgroeiend platform dat vele problemen van conventionele platformen als Kickstarter en YouTube omzeilt. Hier gaan we ongetwijfeld meer over horen.

Via: MashableEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).