PC gameplatform Steam zet een gigantisch nieuw record

PC-gamers gaan massaal naar Valve’s populaire virtuele winkel.

Als je een PC-gamer bent dan is de kans bijna honderd procent dat je ook (wel eens) op gameplatform Steam terecht komt, al is het maar voor de dikke koopjes. Valve’s virtuele gamewinkel heeft zojuist een oud record keihard verbroken en een nieuw record gevestigd. Maar het nieuwtje is bitterzoet.

Volgens Steam-monitor SteamDatabase heeft het platform gisteren het record van gelijktijdige online gebruikers keihard verbroken. Het nieuwe record staat nu op ruim 18.8 miljoen gebruikers wereldwijd, wat ruim 263.000 gebruikers meer is dan bij het voorgaande record. De vorige piek werd op 14 januari 2018 behaald.

Maar ondanks het feit dat mensen massaal in de virtuele winkel rondhangen, spelen veel minder mensen daadwerkelijk games. Het aantal gebruikers in-game is gedaald van 7 miljoen op diezelfde datum naar zo’n 5,9 miljoen op dit moment.

Met andere woorden, terwijl er veel meer gebruikers in de virtuele winkel rondhangen, spelen veel minden mensen daadwerkelijk games. De kloof tussen die twee statistieken is lastig te verklaren. Een aantal Twitter-gebruikers stellen dat de hoeveelheid gebruikers opgeblazen wordt door bots. In principe zou je zeggen bots altijd in-game bezig zijn met het pownen van CS:GO-spelers, maar er zouden ook trading bots actief zijn die deals automatisch opkopen en op platforms van derden verkopen.

Een andere verklaring zou zijn dat tienduizenden spelers in Azië op dit moment thuis zitten vanwege het coronavirus. Scholen zijn dicht of men zit in quarantaine; wat ga je dan doen? Plague Inc. spelen, natuurlijk. Maar ook dat verklaart niet waarom er zo’n kloof is tussen online gebruikers en in-game gebruikers.

Foto @Valve

Lees ook: Nintendo Switch boekt indrukwekkende mijlpaal

5 reacties

 1. Idd niet in-game bots maar account die tradingcards en lootbox keys traden.
  Ik heb zelf ook een 2de account, Veel dubbele keys, weggeven of verkopen is niet lucratief, Dus claim ik ze op de 2de account (over 200 games al) veel van deze games gaven tradingcards, welke door naar mn main account gaan. heeft best wat euro’s opgeleverd. en mijn account is heel klein. om een beeld te geven. 🙂

  • @lolindir: Ik zit op de 240 games 😀 Totaal niet lucratief inderdaad.Laatst een hoop dubbele trading cards verkocht en inderdaad een paar euro mee verdiend. Maar gooi er een bot overheen en mensen zullen er ongetwijfeld lekker wat aan verdienen.

   • @yannickspinner: 243 games op m’n 2de account 🙂
    Ik heb alle cards (en ongeveer elke maand een boosterpack) naar mijn main account gegooid (1602 games)
    En daar zitten nu na anderhalf jaar ruim 150 boosterpacks en 2600 cards op.
    Ben een beetje klaar met badges levelen, dus die gaan een keer in de verkoop.
    Even snel 3000 x 0,03 cent (= 0,01 cent winst) is toch ff 30,- 🙂
    De kaarten “farm” ik ook gewoon met een programmaatje, bijna 800 games die kaarten gaven o pde main account dus dat duurt gewoon te lang lol.

    niet heel lucratief inderdaad, maar Juist die ladingen extra functies maken Steam wel leuk 🙂
    TOen gems net nieuw waren kocht ik bijvoorbeeld voor 0,03 cent backgrounds (stuk of 100 stuks)
    welke vervolgens naar gems omgezet werden (100 gems per BG tijdens die eerste uren)
    a 10.000 gems, welke ruim 9,- waard waren lol.
    En dan nog niet te spreken over sommige belachelijke CSGO item prijzen…
    Only @ Steam :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *