PC-markt vorig jaar hard gekrompen

Auteur: , 4 Reacties
Apocalypse Now

We kunnen wel stellen dat 2013 en rampjaar was voor bedrijven die desktopcomputers en laptops aan de man probeerden te brengen. En het is nog maar de vraag of 2014 heel veel beter gaat worden.

Afgelopen jaar kromp de PC-markt met 10% en dat is de grootste krimp ooit gemeten. Hierdoor zakte de omvang van de markt terug naar het niveau van 2009. In het laatste kwartaal van 2013 was de krimp ‘slechts’ 6,9%, maar dat was hoogstens een kleine pleister op de wonde.

Even voor de duidelijkheid: tablets worden in deze cijfers niet meegenomen. Er wordt alleen gekeken naar (desktop)computers, latops en (mini-)notebooks. In totaal kwam de markt voor pc’s uit op net geen 316 miljoen stuks.

Lenovo is de grootste winnaar en heeft de koppositie overgenomen van HP. De verkopen van Acer zijn opvallend hard onderuit gegaan afgelopen jaar. Met 28,1% om precies te zijn. Wellicht dat we in 2014 een verdere doorbraak zien van Chromebooks, of misschien zijn laptops die zowel draaien op Windows als Android wel nodig om het tij te keren.

Apple vaart tegen de stroom in

Opvallend is verder dat Apple het laatste kwartaal van vorig jaar tegen de stroom in juist een stijging van 28,5 procent liet zien. Dit terwijl het totaal in dat kwartaal 7,5 procent de min in ging ten opzichte van een jaar eerder. Of Apple deze lijn in 2014 voort kan zetten, zal moeten blijken. (via: gartner.com)

PC-markt 2013 wereldwijd4 reacties

Tja. Hier hebben we ook besloten om de computers wat langer te gebruiken. De laptop die ik gebruik heb ik nu zelfs al 5 jaar. Alles wat je aan de achterdeur bespaard helpt.
Tja een pc van 3-4 jaar oud kan nog prima internetten, mailen, etc. ze zijn gewoon minder snel aan vervanging toe. Grappig om zie zie van apple. Duidelijk dat deze apparataten gekocht worden voor de status en eerder een mode item is.
Als je een PC of laptop koopt die een beetje krachtig is en geüpgradet kan worden kan je er een tijd mee doorgaan. Mijn laptop heeft een Sandy Bridge i7, en de HDD en RAM kunnen vervangen worden. Binnenkort een SSD er in en hij is weer flitsend snel.
niet moeilijk dat de laptops bij apple nog stijgen, een iphone voor bijna 1000 euro of een volledige computer voor 300 euro meer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).