PC of laptop verkopen? Doorloop eerst deze 3 stappen

Game PC verkopen? Eerst even voorbereiden
Het is niet slechts een kwestie van fotootje schieten en online knallen.

In de smartphone-industrie wordt het langzaam gebruikelijk, waar het in de computer-wereld al lang zo is: de peperdure apparaten gaan steeds langer mee en dat betekent dat je wel eens een desktop of laptop wil verkopen voordat je upgradet. Dat is daarentegen niet zonder risico. Daarom is het altijd handig om eerst de volgende 3 stappen te doorlopen voordat je veel te veel geld vraagt voor je oude PC op Marktplaats.

Back-up
Voordat je überhaupt begint met het op Marktplaats knallen van je laptop of PC, wil je natuurlijk alle data overdragen naar een externe harde schijf of nieuwe PC. De simpelste manier is om je bestanden simpelweg te kopiëren naar een externe harde schijf. Dit is gelijk een goed moment om door al je vakantiefoto’s van 2001 te bladeren om ze vervolgens in de prullenbak te knallen.

Een iets grondigere manier van het maken van een back-up zit in Windows zelf ingebakken. Via het configuratiescherm ga je naar Systeem en Beveiliging, waar je de optie Een back-up van uw computer maken kunt kiezen. Zo kopieer je niet alleen alle gewenste schijven, maar bewaar je tevens een hoop instellingen en voorkeuren voor je volgende PC.

Volledige wipe
Vervolgens wil je natuurlijk dat de volgende eigenaar van de PC met een ‘gloednieuwe’ set-up kan beginnen. Daarom wil je je PC volledig vrij maken van al jouw bestanden en instellingen. Het is tevens een manier om je eigen privacy te waarborgen.

Nu zijn er tools van Windows zelf om een PC naar de fabrieksinstellingen terug te brengen, wat ik altijd zou aanraden. Toch zijn er altijd doemverhalen te vinden over het terug kunnen halen van bestanden nadat ze verwijderd zouden zijn. Een tool als DiskWipe is naar verluidt een veel grondigere tool die, alvorens de PC naar fabrieksinstellingen terug te zetten, ingezet kan worden.

Verkoopstrategie
Eenmaal helemaal geleegd en geback-upt (is dat een woord?) kan het proces van je PC verkopen daadwerkelijk beginnen. De eerste sub stap vereist een beetje research, omdat het soms beter kan zijn om je PC in losse onderdelen te verkopen, terwijl het onder andere omstandigheden juist slim kan zijn om het als geheel te verkopen.

Als vuistregel heb je een grotere kans om een kant en klare goede (gaming) PC als geheel te verkopen terwijl een oude bak iets meer geld kan opleveren met losse onderdelen. Laptops zijn daarbij wat lastiger om in onderdelen te verkopen, dus die zul je doorgaans als geheel online knallen.

Verder is het altijd slim om alles even goed schoon te maken voordat je geïnteresseerden langs laat komen. Het beeldscherm van de laptop, onder het toetsenbord en allerbelangrijkst onder de motorkap zit een hoop viezigheid. Niet alleen wordt het totaalplaatje wat mooier, het schoonmaken van de binnenkant van je PC zorgt ook voor een betere performance.

Gebruik daarbij nooit een stofzuiger of iets dergelijks; een luchtblazertje of perslucht kan je PC van het meeste stof ontdoen. Doekje erover, afstoffen die handel en dan is je desktop of laptop klaar om verkocht te worden.

Lees ook: De meest gezochte woorden op Marktplaats in 2018

Foto @QSO4YOU (CC BY-SA 2.0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *