Pijnlijk: Samsung wéér onderuit door misleidende reclame

Pijnlijk!
De dame in de foto maakte wel iets heel geks mee.

Soms doen smartphonefabrikanten dingen waar zo’n beetje iedereen op tegen is en ondanks het feit dat collega’s al gesnapt zijn met dezelfde misleiding, gaat ook Samsung voor bedrog. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant gebruikte namelijk hele mooie foto’s op zijn website. Iets te mooi…

Reclame voor de Samsung Galaxy A8 bevat onder andere informatie over de ‘background blur’ die in verschillende standen te zien is op de website van het merk. Het grappige van het verhaal? De dame in de foto heeft dat kiekje zelf gemaakt en voordat bijdehante eigenaren van Samsung-aandelen onder dit bericht gaan commenten: nee, ze had geen Galaxy A8.

Sterker nog, de hele achtergrond is gefotoshopt en de daadwerkelijke foto is genomen met een spiegelreflexcamera! De dame in kwestie kan overigens zelf wel lachen om het hele voorval, want dit was haar eerste verkoop van een stockfoto via een stockfotowebsite en zoals het ernaar uitziet heeft Samsung haar kiekje wel gewoon netjes gekocht. Niet heel gek, zo stelt ze, want voor zo’n bedrijf als Samsung is een dergelijke foto aanschaffen kattenpis. Ze grapt wel: “Alhoewel, om eerlijk te zijn denk ik dat ze wel meer hadden mogen betalen voor een photoshop-artiest.”

Zoals ik al liet doorschemeren is het niet voor het eerst dat smartphonefabrikanten misleidende reclame gebruiken om in de hevige concurrentie te overleven. Sterker nog, dit specifieke voorbeeld van een foto gemaakt met een professionele camera die gepresenteerd wordt als een smartphone-foto is al bijna zo oud als de smartphone zelf. Samsung heeft er daarentegen wel een handje van, want ze gebruikte voor deze smartphone (kennelijk een fluttelefoon als je je gebruiken moet belazeren) al eerder misleidende reclame.

Huawei is al meerdere keren betrapt op deze praktijken. Een niet zo slim model deelde bijvoorbeeld recentelijk behind-the-scenes materiaal waaruit bleek dat de hele ‘hand achter de camera’ pose hartstikke nep is, evenals de foto’s die zogenaamd gemaakt zijn door de betreffende smartphone.

De onderstaande reclame uit 2012 doet een vergelijkbaar iets, maar in dit geval valt Nokia door de mand door een reflectie van de cameraman in de reclame zelf!

[gv data=”39dtZcoTxkA”][/gv]

Foto @Dunja Djudjic via DYI Photography

2 reacties

  1. Die is op zich wel geinig. Doet me denken aan McDonald’s. De producten op de afbeeldingen (reclame, McDrive, prijslijst et cetera) zijn namelijk niet gemaakt van etenswaren. Het is gemaakt van rubbers en diverse kunststoffen. Het is onmogelijk om het met eten er zo smakelijk uit te laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *