Pijnlijk: Zo werd miljardair Jeff Bezos gehackt

De hack wordt in verband gebracht met de moord op een Amerikaanse journalist.

De op Bill Gates na rijkste man op aarde, Amazon-oprichter Jeff Bezos, is gehackt door de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Op zich is dat verhaal op zich al raar genoeg, maar het blijkt dat Bin Salman niet eens hackte in de traditionele zin. Sterker nog, Bezos werd op een gigantisch lullige manier gehackt.

Een digitaal forensisch onderzoek heeft volgens The Guardian uitgewezen dat de Saoedische royalty inderdaad via WhatsApp de smartphone van Bezos heeft geïnfecteerd. Tja, dan kun je wel anderhalf miljoen aan beveiliging uitgeven, maar tegen het openen van een malafide videobestand van een ogenschijnlijke vriend valt weinig te doen.

De Amazon-topman zou nummers hebben uitgewisseld met de prins waarna ze op vriendelijke basis berichten zouden hebben gestuurd. Dat bleek achteraf wel anders, want binnen enkele uren zou er een grote hoeveelheid data van Bezos’ smartphone gestolen zijn.

Wat het hele ‘schandaal’ nog absurder maakt is dat de hack in retrospectief in verband wordt gebracht met het verdwijnen van journalist Jamal Khashoggi. De journalist van The Washington Post werd in oktober van 2018 vermoord in Saoedi-Arabië. Wat heeft dat met Bezos te maken? Hij is de eigenaar van de gerenommeerde Amerikaanse krant en mogelijk is er informatie over Khashoggi buitgemaakt bij de hack.

Ondertussen heeft Saoedi-Arabië alle betrokkenheid bij de moord en bij de hack ontkend. Het Twitter-account van het land noemt de beschuldigingen zelfs absurd. Wat er van waar is, laten we in het midden, maar heel toevallig is het allemaal wel.

2 reacties

 1. Dat is toch een machtig mooi verhaal?
  Wat vind je van Bezos…. hij is natuurlijk niet 100% netjes richting werknemers en monopoly gedoe. En aan de ene kant is hij voor ‘ongekleurde journalistiek’; maar of er nou echt snoeiharde stukken over Amazon worden geschreven in de Post…?

  En wat vind je van MBS… ook niet bepaald 100% in lijn met westerse maatstaven.

  En die kennen elkaar dus; lachen.

  En MBS wil dus even laten blijken dat hij in principe de rijkste man van de wereld (officiele lijst, niet de werkelijk rijkste) kunstjes kan flikken.

  En als je dan vervolgens, door deze hack, zorgt dat Bezos overspel uit komt EN er een werknemer van zijn krant even geliquideerd kan worden; dat is nog al wat.

  Wat zal Amerika nu doen? Gaan ze straks verbieden dat je geen aandelen meer mag hebben van het bedrijf van deze terroristische leider? (ten minste: als je als staatshoofd een journalist laat liquideren, dan is dat toch een terroristische daad?). Dan kan iedereen zn Aramco aandeeltjes weer verkopen…. dat gaat niet gebeuren.

  Zo fout, maar wel interessant!

 2. “We call for an investigation on these claims”

  Netjes…

  “so that we can have all the facts out”

  Mja, maar zijn die “facts” straks ook feitelijk waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *