Piratenpartij grootste in IJsland

Premier IJsland
Als er nu verkiezingen zouden zijn, ten minste. Komt allemaal door de Panama Papers en een duidelijk in de problemen gebrachte premier.

Gisteren schreven we over de Panama Papers, de documenten die laten zien dat rijkaards variërend van Assad tot Seedorf hun miljoenen stallen op brievenbusbedrijfjes op de Maagdeneilanden. Eén van de namen die meteen werd genoemd is die van Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, die ten tijde van de Ijslandse bankencrisis een privévermogen in een wat zonniger land zou hebben geparkeerd.

Zoiets heeft natuurlijk al snel een zweem van belastingontduiking en daar zit je als premier niet bepaald op te wachten. Gisteren liep hij dan ook nog weg uit een interview toen hij ernaar gevraagd werd, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Inmiddels gaan er zelfs al stemmen op om tussentijdse verkiezingen te houden en net als in Nederland moet er dan uiteraard meteen gepolld en geëxtrapoleerd en voorspeld worden. En wat blijkt? Waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis van de parlementaire democratie (pin me er niet op vast) gaat een piratenpartij aan kop:

Ijsland poll

In Ijsland zitten drie leden uit de partij al sinds 2013 in het parlement.

*Update: de premier heeft inmiddels gevraagd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar de president heeft dat geweigerd.

Zie hier hoe Gunnlaugsson het even niet meer trekt:

[gv data=”LNbOuUpfQ2c”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *